Полезни храни

Гуарана (paullinea cupana)

ГуаранаГуараната (paullinea cupana) е тропически червен плод с високо съдържание на кофеин. Жителите на регионите около Амазонка в Бразилия дъвчат семена от гуарана или разтварят прах от гуарата във вода като източник енергия. Наред с това гуараната е и популярна напитка, която напомня сода с екзотичен вкус. Семената на гуараната са богати на кафеин и съдържат 4-8% кафеин, повече от обикновените зърна на кафето, които съдържат 1-2,5% кафеин. Семената са богати също така на танин и ксантинови алкалоиди, теофилин и теобромин.

Гуараната е известна със стимулиращото си мозъчната дейност и физическата издържливост действие, средство за борба с умората. В Бразилия напитката от гуарана достига популярността на кока-кола. В останалата част от света, тя е популярна съставка на енергийните напитки.

Освен като енергиен стимулант, гуараната е популярна съставка и на хапчетата за намаляване на теглото. Доказано е действието на гуараната в потискането на апетита и по-бързото изгаряне на мазнините. Опити с мишки и плъхове доказват, че това действие се дължи на съдържанието на кафеин. Декофеинираната гуарана няма влияние върху метаболизма. Различни проучвания също така показват, че влиянието на гуараната върху подобряването на паметта, настроението и бодростта е значимо само при спорадична употреба, докато постоянната намалява това действие.

Поради наличието на кофеин, гуараната не е подходяща за употреба от хора, които са чувствителни към кафеин или ксантин и по-специално за хора със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, диабет, епилепсия, безсъние, бъбречни проблеми и други.