Витамини и минерали

Чудодейните свойства на ябълковият пектин

Ябълков пектин е вид фибри намиращ се в клетъчните стени на всички растителни храни, като концентрацията му в плодовете и най – вече в ябълките, дюлите и цитрусовите плодове е най – голяма. Той е много богат източник на разтворими фибри, което играе роля в предпазването и лечението на различни болести. Една средно голяма ябълка осигурява повече от 10 процента на ден необходимите количества фибри. Не случайно казват, че изяждането на една ябълка на ден държи болестите на далеч.

Пектинът има много положителни свойства върху организма.

Предотвратява развитието на хронични заболявания, контролира нивата на кръвната захар. Консумацията му е много подходяща за хора страдащи от диабет, камъни в жлъчката, затлъстяване, сърдечно – съдови заболявания, рак на дебелото черво.

Намалява количеството на холестерола и подобрява инсулиновата резистентност. Повишеният му прием понижава риска от сърдечно – съдови усложнения и риска от развитие на коронарна болест на сърцето.

Подобрява храносмилателният тракт, като стимулира растежа на полезни чревни бактерии. Подобрява функцията на дебелото черво.

Ябълковият пектин „поглъща” холестерола от консумираната храна и така намалява вредното му въздействие върху организма. Попадне ли в храносмилателния тракт , ябълковият пектин абсорбира токсичните вещества и чрез отделителната система ги извежда извън тялото. Много полезна е консумацията му когато организма има нужда от прочистване от тежки метали.

Ускорява и подобрява метаболизма. Предизвиква усещане за засищане. Полезен е и при запек и диария.

Този изключително полезен концентрат за здравето се препоръчва и при отслабване и успешно се включва за нуждите на диетотерапията.

В готвенето пектинът се смята за един от най – големите сгъстители, заради неговата желираща способност. Различните видове пектин се използват при производството на широк кръг продукти – мармалади, конфитюри, кремове за торти и други.