Витамини и минерали

Красиви капиляри и вени с биофлавоноиди

биофлавоноидиБиофлавоноидите са известни с още като флавони или лимонови соли. В миналото са се считали за витамини. За това и до ден днешен ги наричат витамин Р комплекс. Биофлавоноидите се срещат в комбинация с витамин С в някои растителни храни – придават им червената и синята пигментация (при плодовете и зеленчуците). Каротинът от своя страна ги оцветява в оранжево, тъмно зелено и жълто. Източниците на флавони са червените боровинки, касисът, черешите, кайсии, папаята, кората и сърцевината на цитрусовите плодове (най-вече лимони), пъпешите, броколите, елдата и други.

Когато си закупуваме биофлавоноидни добавки, цената е единственият верен ориентир за качество. Продукти, съдържащи много мощни – активни флавоноиди (гинкобилоба, червените боровинки, асай бери и други) е много вероятно да струват по-скъпо, но са по-ефективни от евтините такива, които са извлечени от цитруси. Чрез приемане на биофлавоноиди ще окажете благоприятно въздействие за лечението на задръжката на течности (ретенция на течности), разширени вени, кръвоизливи, диабетична ретинопатия, силно менструално течение, високо кръвно налягане, лъчева болест, инфекциозни и алергични заболявания, атеросклероза, ревматизъм, кръвоизливи в кожата, гломерулонефрит, парадонтоза, хепатит и други.

Някои медици твърдят, че лекува и умора. Флавоните имат изключителни противовъзпалителни и антиокислителни качества и ги превръщат в една изключително полезна храна за кожата, поради факта, че съхраняват целостта на капилярите и кръвоносните съдове, намаляват кръвотеченията и болките. Биофлавоноидите са идеално средство срещу свободните радикали и засилват благоприятният ефект на витамин С. Някои от биофлавоноидите имат способността да се свързват с колагеновите влакна и по този начин възстановяват гъвкавостта и издръжливостта на кожата. Колагенът е циментът, спояващ клетките помежду им. Той е белтъчно вещество, което едновременно с еластина придава на кожата гъвкавост и здравина. Колагенът не може да се произвежда без участието на витамин С и биофлавоноидите. Интересно е да се знае, че някои биофлавоноидни вещества осигуряват както външна, така и вътрешна защита срещу слънчевите лъчи.

Преди около половин век биофлавоноидите са били произвеждани и продавани от водещи фармацевтични компании като средство против хемороиди и слаби капиляри. Тази практика е била прекратена макар и да е била надеждна, тъй като тези естествени вещества не са могли да бъдат патентовани и по същата причина не са носели печалби.

Ако страдате от липса на флавоноиди, проявявате следните симптоми:

  • Хемороиди;
  • Необясними кръвотечения от носа;
  • Кървящи венци;
  • Разширени вени;
  • Язви;
  • Склонност към контузии;
  • Разкъсани капиляри.