Витамини и минерали

Витамин D – „Слънчевият витамин”

Витамин DОт деца ни се натяква, че витамин D играе важна роля за здрави кости и зъби, но едни от най-новите проучвания допускат, че една от най-важните му роли е увеличаване плътността на костите. Това се случва между 30-тата и 40-тата година, когато костната система е достигнала пълния си растеж.

Витамин D е от групата на мастно разтворимите секостероиди, отговорни за подобряване на чревната абсорбация на желязо, магнезий, калций, цинк и фосфати. За нас най-важните съединения от тази група са витамин D3, известен също като холекалциферол и витамин D2 – ергокалциферол. Тези две съединения – D3 и D2, могат да бъдат приемани посредством храната и чрез добавки. Тялото може да синтезира витамин D и именно холекалциферол в кожата когато излагането на слънце е сведено до адекватното количество. За това „прякорът” му е слънчевият витамин.

Можем да си набавим Витамин D с храни като тлъстата риба и яйца и отново ще се повторя – чрез въздействието на слънчевите лъчи върху кожата.

Натъкнах се на едно изследване върху жени след климактериума, които са приемали допълнителни неголеми дози витамин D (равняващи се само на половин час прекаран на слънце – дневна доза). При тази група изследвани, 1430 жени, се констатира забележително увеличаване здравината на костната система.

Друго проучване показва, че минерализацията на костите нараства при хора, приемали известни допълнителни количества калций под формата на добавки. Всъщност се оказва, че без витамин D калцият не може да бъде напълно оползотворен. Направи ми впечатление трето изследване, според което през зимните месеци се отбелязва значително отслабване на костите, както и на тяхната плътност, но значително се подобрява при жени, консумиращи храни и добавки, богати на витамин D.

Като самостоятелна добавка витамин D не е чак толкова разпространена, тъй като има вероятност от предозиране и за това е добре да се контролира от лекуващият лекар.