За дома

Фън Шуй за красивата спалня

фън шуй спалняДревният китайски метод Фън Шуй ни помага да балансираме нашия дом, да създаваме по-щастлив, по-успешен живот. Когато започваме на преоткриваме изкуството, наречено Фън Шуй, обикновено първо се сещаме за нашата спалня, светилището, където отпочиваме напълно и презареждаме своите сили. Лесно е да направим план за спалнята според принципите на Фън Шуй така че да намерим хармонията във всяко кътче на нашата удобна, светла и добре обзаведена спалня. Всичките ни усилия ще получат отплата- повече енергия, създаваща по-спокойно местенце за почивка.

Фън Шуй на спалнята

Стъпка 1: Направете си план на спалнята на един бял лист. Стената с основния вход към стаята трябва да бъде изобразена като най-долната линия на квадрата.

Стъпка 2: Разделете квадрата на девет еднакви по големина квадрати, всеки три редици от 3 квадрата

Стъпка 3: Започнете с най-ниската редица от квадрати, която описва площите, в които първо влизате, когато сте в спалнята. Най-отдалеченият ляв ъгъл на стаята, когато влезете в нея, е площта на Знанието. Централният квадрат се отнася до Кариерата, а този отдясно е Полезни Хора/ Пътуване.

Стъпка 4: Сега нека погледнем към централната редица от квадрати, която описва средата на спалнята. Най-отдалеченият ляв квадрат е семейство/здраве. Централният квадрат е Тао или Център, а квадратът отдясно е Деца/Креативност.

Стъпка 5: Погледнете най-горната редица от квадрати- Най-отдалеченият ляв ъгъл е Богатство, а централният квадрат е Репутация/Слава. Разбира се, най-отдалеченият десен квадрат е Връзки/ Романс.

И така оформлението е следното:

  • Богатство-Слава/Репутация-Връзки/Романс
  • Семейство/Здраве-Тао-Креативност/Деца
  • Знание/ Кариера/Добри хора/ Пътуване

Следващата важна задача е да поставите предмети, които ще пасват най-добре на всяко кътче на спалнята и ще ви помогнат да привлечете от това, от което се нуждаете.

  • Знание: Лавица за книги, книги, предмети за самоусъвършенстване
  • Кариера: Огледала или предмети, свързани с елемента вода, изображения, които покрепят целите Ви в кариерата
  • Добри хора/ Пътуване – Снимки на хора, които са ви помогнали да успеете в живота
  • Богатство: Пари, бижута, фонтани, всичко червено, лилаво и златно
  • Репутация/Слава: Свещи, награди, растения, всичко в червено, оранжево и златно
  • Връзки/Романс: Кръгли и овални огледала, всичко розово, снимки на любими хора, предмети по двойки като две свещи или два кристала

Цветовете, Фън Шуй и вашата спалня

фън шуй цветове за спалняИзборът на цвят е от първостепенно значение. Цветът е много важен за Фън Шуй. Той е най-лесният начин да изместите енергията в своето лично пространство чрез Фън Шуй. Той е представя Ин и Ян. Всеки цвят е израз на един от петте елемента на Фън Шуй: Огън, Земя, Метал, Вода и Дърво. Елементите се използват в различните кътчета на спалнята според Фън Шуй енергийната карта на пространството или Багуа.

Изберете вашите Фън Шуй цветове според енергията, от която се нуждаете и ги ‘внесете’ във вашата спалня с цвета на стените, картините, фотографиите или различни предмети за декорация. Цветът е като музиката, укрепващ и подхранващ, и ето защо колкото повече цветове има в стаята Ви, толкова по-хармоничен е умът Ви през целия ден. Нещо повече, вие подобрявате личната си самооценка и удовлетворение. Не се страхувайте от ярките цветове, защото цветът е светлина, а светлината е нашия първоизточник на енергия.

Огнена страст и прилив на енергия в спалнята

Балансираният Фън Шуй огнен елемент в стаята ще е вестител на подхранващата енергия във вашата кариера и ще ви помогне да постигнете така желаното признание. Огънят е енергията на Юга. Огнената енергия е и много подходяща за Североизточната и югозападната част на спалнята. Кои са огнените елементи на Фън Шуй и цветовете: червен, оранжев, лилав, розов и наситено жълто.

Кои са цветовете на земята- стабилност и поддържане? Един силен и хармоничен елемент на земята във Фън Шуй на спалнята Ви ще помогне да постигнете стабилност и защита във взаимоотношенията.

Земята е Фън Шуй елемент на дома. Цветовете на елемента Земя на Фън Шуй са: светло жълто и бежово. Не забравяйте и метала, защото той е символ на чистота и прецизност. Фън Шуй елемент метал притежава всички качества на прецизността, чистия стил и ефективността. Неговото балансирано присъствие ще Ви помогне да живеете с чистота и лекота. Металните елементи са идеални за северната част на дома и офиса. Съответните цветове са сиво и бяло.

Използвайте водата за Вашата спалня, защото тя символизира красота, свежест, лекота и изобилие. Хармоничният елемент вода е носител на претворяваща енергия на спокойствието, лекотата, чистота и свежестта. Водата е също древен символ на изобилието и ето защо е потенциален носител на Фън Шуй грижа. Цветовете на елемента вода са син и черен.

Какво са мебелите и Фън шуй на спалнята без дърво? Дървото като материал е символ на здраве и виталност. Богат и лечебен, Фън Шуй елемента дърво ще донесе енергия, виталност и духовно израстване в дома. Той също е израз на изобилието и по този начин е древно лекарство за просперитет и изобилие. Дървото е Фън Шуй елемент, чийто цветове са кафяво и зелено.

Леглото, спалнята и Фън Шуй

Изберете най-добрата лицева дъска на вашето легло. Тя трябва да е от масивно дърво или от тапицираните материали, тъй като те притежават идеалното съчетание на солидна, но и нежна, поддържаща Фън Шуй енергия във вашата спалня. Докато се унасяте в сън, тялото ви е допълнително заето с възстановяването на енергията на много нива.

Подсъзнателно, главата ви се нуждае от добра подкрепа, закрила и подкрепа, така както гърба се нуждае от отмора, когато сте седяли на стол за дълъг период от време.

Изберете хубав матрак

хубав матракИма много голямо разнообразие от матраци на пазара, ето защо изберете разумно и инвестирайте в този, който е най-добър за хубавия ви сън и релаксация. Колкото по-добре спите нощем, толкова по-добре ще се чувствате през деня, много е просто. Не забравяйте, че си говорим за Фън Шуй и ето защо не бива да купувате употребявани матраци- никога не се знае каква енергия се е акумулирала от предишните ползватели.

Подсигурете и правилната височина, за да позволите на Фън Шуй енергията да струи свободно под леглото. Трябва леглото да е разположено на подходяща височка над пода. Имайте предвид, че леглата, които имат вградени чекмеджета в основата си, за да можете да използвате по-добре площта и да си държите дрехи или чаршафи в тях, са с отрицателен ефект върху Фън Шуй. Защо? Енергията трябва да циркулира около твоето тяло, докато спиш и това е възможно, само ако пространството под леглото не е блокирано с чекмеджета или други подобни решения, които не оставят празно място.

Поставете леглото някъде далеч от вратата или диагонално от вратата, но не и на една линия с вратата. С други думи, независимо дали говорим за спалнята, трапезарията или друга стая, Фън Шуй повелява вратата Ви да не е разположена на една линия с която и да е врата на помещението.

Добра поддържаща стена зад леглото. В добавка към добрата дъска на леглото, винаги е добре да имате солидна стена точно зад леглото. Ако спите под прозорец, вашата лична енергия започва да отслабва с времето, защото няма нито добра опора, нито защита.

Балансирайте енергията от двете страни на леглото като сложите нощни шкафчета не само отдясно, но и от двете страни на леглото си.

Поставете самото легло далеч от стените, върху които имате електрически уреди от едната страна /компютър, хладилник, телевизор/.

Предизвикателството

Истината, която трябва да знаете, че всъщност много малко спални имат перфектно Фън Шуй оформление. Ако нямате късмета да проектирате или строите къщата си сами като спазвате стриктно принципите на Фън Шуй, то най-вероятно ще срещнете не едно или две предизвикателства докато създавате добра Фън Шуй спалня. Без други встъпления, направо ще ви поведем, за да срещнем предизвикателствата, на които можете да се натъкнете в модерната спалня и ще открием заедно най-добрите Фън Шуй решения за хубавата Фън Шуй спалня, която напълно заслужавате!

Огледалото срещу леглото

Сигурно сте чували, че огледалото точно срещу леглото е лош избор що се отнася до Фън Шуй. Независимо дали това е огледалото от дрешника, от друга мебел в спалнята или самостоятелно закачено огледало- кажете НЕ на това огледало, в което ще се отразява Вашата спалня.

Греди, вентилатор на тавана или полилеи над леглото

Единственото нещо, което искате над леглото си, когато спите, е нежен балдахин или друга мека, ефирна материя. Нищо тежко, нищо висящо, никакви камбанки, звънчета над главата ви и други подобни- това е категоричното Не според Фън Шуй.

Остри ъгли (ша чи или отровни стрели) сочещи към вас, когато спите.

Независимо дали са от близките шкафчета, от по-далечно разположена мебел, скрин или от остър ъгъл на стена – не забравяйте да неутрализирате цялата ‘остра’ енергия, насочена към леглото ви.

Легло под сводест таван

Когато прекарвате времето си под сводест таван, вашата енергия е много ограничена и сте под постоянно напрежение. Тъй като през нощта тялото върши ‘черната работа’ да възстановява силите на целия организъм, то спането под сводест таван неимоверно ограничава тази работа и по този начин здравето Ви се влошава драстично. Запомнете, че спането в легло под сводест таван допринася за емоционалната нестабилност и понижената енергия.

Легло с достъп само от едната страна

Леглото с достъп само от едната страна ограничава притока на енергия. Да, докато си мислите, че всичко е спокойно и тихо, когато сънувате сладки сънища, тялото е заето с много работа и търси допълнителна енергия, за да подобри здравето ви. Когато притокът на енергия към леглото е ограничен, тялото ви не получава оптималната помощ, от която има нужда. Нещо повече, леглото, което е затворено от едната страна, може да ограничи свободната комуникация между двама партньори.