Обзавеждане

Френски тип спалня

Френски тип спалняФренското обзавеждане в спалнята придава ефектното излъчване на провинционалната романтика на стаята. Пищните детайли и богатите орнаменти създават това въздействие. Леглата и декоративните аксесоари са изработени от ковано желязо в необикновено красиви форми.

Цветовете, които се използват при такова оформление са меки и светли като бледо жълто, бледо розово, светло синьо. Затова пък акцентът пада върху натруфените с украшения стени. За декорирането им са подходящи гоблени, стари снимки на типичната френска атмосфера, тежки завеси на прозорците. Характерни са също така и блестящите надписи по тях.

Килимите също трябва да са в такива нежни тонове като бежово или шампанско. Те не трябва да имат остри геометрични форми на елементите по тях.

Оформянето на светлината и лампите е от най-съществено значение. Често се използват големи полилеи, изработени от метал и декорирани с кристали или пък абажури с деликатна декорация.

Типичното френско легло е изработено от ковано желязо. Силно непрепоръчителни са дървените антикварни легла с дърворезба по тях. За да се засили ефекта на железните елементи се използват и други предмети, изработени по този начин като свещници, рамки за картини и други.

За мебелите обаче, за разлика от леглото, старинния вид на дървото е търсен ефект. Орнаментите и фреските са типични за френското обзавеждане.

Завивките на спалнята трябва да бъдат луксозни и фини. Елегантни материи като сатен и коприна са най-предпочитаните. Цветовете са силно наситени или пък семпли, но с много щампи и шарки с формата на цветя. Най-голямата особеност обаче са многобройните възглавници навсякъде по леглото.

Среброто и златото също са вмъкнати като едва забележими акценти в стаята. Те се срещат като част от оформлениетона рамката на огледалото, като светлосенки на изрисуваните по стените орнаменти, като нюанс в бродерията на гоблена.

Изобщо колкото по-пищно изглежда стаята, толкова повече тя се приближава до излъчването на френския бодуар.