Здраве

Големите заблуди в Йога

йогаЙога е наука за връзката на човека със силите на вселената и както всяка наука има теоретическа и практическа част. Тя има различни раздели и направления, но Йога е нещо цялостно и не може да се разглежда или изучава фрагментарно. Това много често не се разбира и се появяват различни заблуди и крайни възгледи за йога.

  • Йога не е физкултурна програма и напредъкът в нея не се постига с мъчителни, интензивни тренировки, както в спорта, а само с редовни упражнения, които носят вътрешно удовлетворение и радост.
  • Йога не е аскетизъм, отреченост от света, в нея не е нужно човек да се подлага на лишения и себеизмъчване. Това няма да доведе до духовен напредък, а само до развиване на по-финна гордост –аз съм по-свят от другите.
  • За да се занимава с Йога, човек не е нужно да смени своята религия или култура. Екзотичните дрехи, прически, пози и маниери с нищо не допринасят за напредъка в Йога.
  • Разпространена заблуда е, че за да може човек да овладее Йога трябва да отиде в Хималайските пещери или да се оттегли далеч от цивилизацията или пък че човек трябва изцяло да посвети живота си на Йога като се откаже от семейство, професионални задължения и социална среда. Изолацията с нищо няма да помогне на един объркан и разлюлян ум. Външните ограничения няма да доведат до вътрешна просветленост. Йога идеално се съчетава със професионален и семеен живот.
  • Друга заблуда е, че човек трябва да има постоянно на разположение един гуру, който постоянно да се занимава с него. Гуру е врата към познанието, той осветява пътя към пробуждане, който последователят трябва да измине сам. Гуру не е този, който ще го носи на гръб. Гуру не е личност, а процес.
  • Често срещана е и заблудата, че има много видове Йога, които взаимно се изключват. Например Хатха Йога – за тялото, Раджа Йога – за ума, Кундалини Йога – за енергията и т.н. Йога е интегрална наука и това са само части от едно цяло. В Йога няма отделни упражнения за глава, дробове, гъвкавост или за просветление. Всички техники целят да балансират и хармонизират целия човек, а не негови отделни части. Просветлението не е резултат от огромните лични усилия на адепта (последователя), нито само от благословията на гуру. То е следствие от пробуждането на духа, а упражненията само подпомагат този процес.
  • Много секти и култове използват фразеологията на Йога или отделни нейни елементи, което не бива да ни заблуждава.
  • Друга заблуда че целите на Йога са здраве, подмладяване, стройна фигура, отлабване или изчезване на бръчките. Това са сранични ефекти от цялостното балансиране на жизнената сила. Просветлението разбирано като духовно изживяване – поява на небесни светлини, тайнствени гласове от отвъдното, ясновидство или свръхестествени сили също не е цел на йога. Появата на сидхи (окултни сили) в много случаи се разглежда като отклоняващ фактор. Целта на йога е дхарма (хармония). Тя се проявява като Сат Чит Ананда – съществуване в мъдрост и блаженство.
  • Всеки човек може да практикува Йога и не е нужно да е с перфектно здраве и стройна фигура, нито пък е нужно човек да практикува абсолютно всички йогийски техники, които са много. Другата крайност, че само с едно упражнение може да се постигне напредък и просветление, също е погрешна. Успехът в Йога е гарантиран, когато адептът изпълнява упражнения от първите пет степени в йога.