Кухните по света

Хубави ресторанти и заведения в Барселона

Хубави ресторанти и заведения в БарселонаЕдна сутрин се събудих с ясна представа, какво още искам да направя в живота си… Имах цел за осъществяване. Визуализирах я. Сънувах я. Вярвах в нея. Трябваше просто да я реализирам, следвайки онази сияеща мисъл, която ме осени въпросната утрин. Хората, с които споделих, твърдяха, че им е странно, как ще го осъществя… Казваха, че ще си загубя времето и че ще ми е трудно. Съветваха ме да си направя  по-семпъл сайт с блог за храна…Начинанието им се струваше твърде непосилно.

Любовта към храната ме доведе тук – изправена пред това предизвикателство, пред тази мечта. Исках да опитам. Обичам готвенето, толкова колкото обичам и да пиша, дори повече…

Първоначално концепцията изплува на най-обичайното ми място за визуализация – банята. Докато си взимах душ пред мен изскочиха хиляди картини, мисли и думи… Исках да ги пресъздам… Да им вдъхна живот. Започнах да работя в тази насока – да вярвам, да вървя към мечтата си с действия, мисъл и желание.

Как се случи всичко… Нека ви разкажа историята… Една нощ сънувах сън, беше толкова истински, разхождах се из улиците на непознат град, а покрай мен се говореше на неразбираем за мен език. В съня бях поела на пътешествие към различни кулинарни дестинации, да вкусвам интересни традиционни ястия и да предам впечатленията си на хората.

Сънят беше толкова цветен, ароматите на прясно приготвена храна се носеха из въздуха… Вкусът – толкова реален… Събудих се! През целия ден сънуваното не излезе от мислите ми, въртеше се като на филмова лента. Дните минаваха, а споменът за сънят не избледняваше. Ето, имах идеята! Как да я реализирам? С какви средства ще пътувам до тези дестинации? От къде ще черпя вдъхновение? Къде ще приготвям храната, за да я пресъздавам –  в собствен ресторант?!

Та аз не разполагах с такива възможности… и все още не разполагам. Къде да поместя впечатленията си? В един момент почти се предадох…. Без малко да пусна мечтата и точно тогава се случи… Получих самолетен билет до Барселона! Урааааааа! Приятели бяха планирали пътуване по работа, на което искаха да бъдат придружени от мен. Скочих от вълнение и отново в съзнанието ми нахлуха, онези картини… онзи сън. Беше толкова истински момент… фина радост извираща дълбоко от вътре. Това е! Това е началото! От тук ще започна! Ще започна с Барселона!

До пътуването оставаха само 3 седмици, а аз вече строях своя план.

Първата крачка е направена. Срещала съм много идеи, които са ме съблазнявали, но това не е просто поредната…, а нещо повече.

И ето ме в Барселона! Само може да гадаете какъв е бил ентусиазмът ми. Лека като перце…усещах как струя енергия облива всяка клетка от тялото ми. Казах си – Настоящият момент е всичко, което притежавам! Знаех, че съм на правилното място…правилното време.

От тук, ще започне всичко! Бях готова. Готова, да изуча тънкостите в готварството, които да споделя с вас, готова да пресъздам рецепти от Каталунската кухня, като вложа собствени креативни идеи в различни готварски рецепти, за да ви пренеса на вълнуващи и красиви кътчета от Барселона …

След голямата еуфория, настъпи пауза. Мисълта ми затихна. Откъде да започна? Това е огромен град! Ресторантите са хиляди… Та аз не знам езика! Не говоря испански, а английски! Как ще се справя? Кой ще ме упъти?… От къде да започна? Пак си казах си край – ще се проваля…другите бяха прави, нищо няма да излезе! Отново за миг, пуснах на свобода мечтата си и тогава се случи…

Влизайки в хотела, чух българска реч, идваща зад рецепцията! Ооо, Боже! Това знак да не се предавам ли е? Започнах разговор с администратора, който се оказа българин. Накратко обясних какво точно се опитвам да направя! Споделих идеята си. Той се усмихна и отвори една голяма карта на Барселона, посочи къде се намираме и ми огради всички места, които си заслужават да бъдат посетени.

Веднага след като се настаних, поех на пътешествието… хванала здраво мечтата си, тръгнах по дирите й. Онзи сън, онзи сън…Същото е! Държах карта на непознат град в ръката си, а около мен се чуваше неразбираема реч. Дежа вю… Трябвало е да се случи! Ето! Кожата ми настръхна! Усещах се като във приятен водовъртеж!

Следващото предизвикателство – как да убедя, останалата част от компанията, да се включи към моето кулинарно пътешествие из Барселона? Струваше ми се трудна задача… 8 души ( 7 + мен) – всички с различни предпочитания и вкусове. Обаче, се оказа не чак толкова сложно да въздействам на 7 освирепели от глад хора!  Като туристически гид, с карта в ръка, поведох групата към Port Vell (Maremagnum Moll D’Espanya), където се намира ресторант „El Chipiron Moncho’s” – на първия и втори етаж в мола.

„El Chipiron Moncho’s”
Maremagnum, Moll D”Espaniya, Port Vell
Tel: 932258040; Fax: 932258163
e-mail:nfo@monchos.com
www.monchos.com

Беше приятна октомврийска вечер, с полъх на лек морски бриз. А ние – на самия бряг. Ресторантът, препълнен с хора и се чуваха задушевни разговори… дрънкащи прибори и звън от наздравици. Сервитьорите галантно обслужваха клиентите… А светлината – идеална. Масата ни очакваше… Осем души с различни вкусови предпочитания, на една трапеза.

Очите ми заблестяха, по-ярко от първите появили се звездички на небето! Спомням си как разлиствах менюто със затаен дъх и не можех да реша, какво да си поръчам. (Естествено това беше предизвикано от трепетите по тази статия, която сега четете.) Оставих избора на другите, за да огледам ресторанта… На брега на Средиземно море… ветроходни лодки и яхти, отрупваха пристанището.

Светлините се къпеха във водата, а току що изгрялата луна, придаваше допълнителна доза романтика към маринистичната картина… Поех дълбоко въздух и издишвайки почувствах облекчение – все едно бях свалила тежък пласт от себе си! Когато се върнах на масата, компанията беше направила своя избор. Всички очаквахме вечерята изненада… .

Паелята с морски дарове беше приготвена чудесно. Това беше първото, което опитах. В ресторанта може да пробвате автентичните испански тапас – калмари, октопод, скариди, панирани и по всякакъв друг начин сготвени морски дарове. Приятелите за мен бяха поръчали риба меч на пара, която още преди да пристигне на масата ухаеше превъзходно.

За гарнитура към нея – задушени зеленчуци и плодове (зелен боб, папая, чушки, морков). Тъй като бяхме пристигнали много късно в Барселона реших към вечерята да не прибавям вино или друг вид алкохол, а си поръчах фреш от папая и ягоди, който беше прелестен и разхлаждащ.

Първият избор на ресторант се оказа наистина успешен!

Любезно помолих сервитьора за визитка на ресторанта, като му казах, че ще напиша за посещението си в сайта. Веднага изтича и ми донесе няколко визитки заедно с комплимент от заведението Крема Каталана (типичен испански десерт) и флаер, в който бяха поместени и други ресторанти на същия собственик.

Оказаха се общо 17 ресторанта и бара, като всеки предлага нещо различно, както от испанската, така и от медитеранската, европейската, италианската, гурме и други кухни. Аплодисменти за собственика.

Компанията беше изключително доволна, нахранена и весела. Дори тези, които не си падаха по морските дарове успяха да намерят нещо вкусничко в ресторант „El Chipiron Moncho’s”.

На следващия ден закуската си прекарах с приятелка в едно мъничко кафене на улица “La Rambla”, предлагащо пресни кифлички, сандвичи и разбира се кафе. Сметката за двама души 17-18 евро – 2 фреша от портокал, 2 кафета, кроасан и ябълков щрудел. След това се отнесох на шопинг обиколка из улиците, търговските центрове и магазини в района на улица “La Rambla” и стигнах чак до …, за което може да прочетете в рубриката „Шопинг дестинации”.

Вечерята бях предвидила да бъде в ресторант “Les Quinze Nits”, намиращ се на площад „Reial”. Там ще откриете редица ресторанти и барове, но аз исках да посетя именно този, защото бях чувала, че е един много елегантен, приятен и с превъзходна Light Gourmet медитеранска и европейска кухня, на достъпни цени.

Компанията отново се оказа ужасно гладна, а пред ресторант “Les Quinze Nits” се беше извила сериозна опашка от желаещи и гладни като нас хора. Естествено, не можах „да изнудя” групата да чака ред с мен, за това седнахме на съседно заведение за хранене, с прекрасен изглед към въпросния ресторант и растящата пред него опашка.

Изборът къде да седнем не беше труден, тъй като заведенията на площада бяха препълнени, а единствената свободна маса за 8 беше в „Mariscco”. Споменах ли за чудесният изглед към отрупаните с прекрасни и ухаещи ястия маси в “Les Quinze Nits”? Е, какво да ви кажа, при нас нещата не стояха точно така. Докато ни сервираха в „Mariscco”, аз гладно се облизвах и „пусках лиги” по чиниите в съседното заведение. Станах, буквално скочих и отидох да видя дали може да направя резервация за маса в ресторант “Les Quinze Nits”, преди да сме направили поръчките си.

Мъжът, който настанява клиентите, ми обясни, че поради големия интерес нямат подобна политика за резервации. Отговори ми следното: „Опашката не е чак толкова дълга и за около 30 минути ще може да влезете и да се настаните. Ако не ви се чака сега заповядайте утре по обяд, когато отваряме. Или следващият път елате около 19.30 часа”. Разочарована се върнах към компанията.

Поръчах си “Pulpo”. Още по-голямо разочарование настъпи когато ми донесоха въпросния октопод – гледах го, побутвах го леко с вилицата, опитах го и тотално загубих апетит. Всъщност в „Mariscco” въобще не ни хареса и всички бяхме много разочаровани. Обслужването беше под всякаква критика, както и храната… . Най-вероятно се напих с една чаша вино поради причината, че ми беше паднал гарда. Стомашните неразположения след тази вечеря смятам да запазя в тайна. Ако се съмнявате и все пак искате да пробвате кухнята в „Mariscco”:

“Mariscco” fish and seafood
www.mariscco.com
Placa Reial, 8
Tel.: 93 412 45 36 (H 5)

На сутринта, естествено „озверяла” от глад разбрах, че и приятелите ми не се чувстват по-различно. Бяхме планирали посещение на “L’aquarium Barcelona” – аквариума. Срещу входа на сградата има няколко кипри кафенета, в които може да си похапнеш сандвичи, кифлички и всякакъв друг вид пресни закуски. Всички се настанихме на масичките отвън с кафенце в едната и сандвич в другата ръка, под приятните сутрешни лъчи на слънцето и разнасящият се из въздуха аромат на море.

“L’aquarium Barcelona”

www.aquariumbcn.com

Почти целият ден прекарахме в аквариума. Един душ и кратка почивка и пак е време за вечеря… .

Този път бях си навила на пръста, че ще седна да хапна именно в “Les Quinze Nits”. С триста зора, 35 минути висене на опашката, уговорки и цупни, които развалиха настроението ми… все пак седнахме! Следователно всичко се обърка, само храната се оказа точно това, което очаквах да бъде. Поръчах малка бутилка добре охладено младо розе, свежа салата с рукола, паста с доматен сос и босилек и разбира се исках да изпробвам прословутото им ястие от риба тон, поднесено с любимата ми гарнитура от гриловани тиквички.

Всички на масата буквално си облизахме пръстите, а сметката не беше чак толкова голяма. Претъпкана с храна не ми остана място за десерт. На пук на всичко „кофти” си тръгнах с една доволна усмивка.

Програмата за другият ден се оказа доста натоварена. Първо – посещение на СПА център „David Lloyd club turo” за обяд. Огромен СПА център, открити и закрити басейни, сауни, спортни площадки (тенис кортове, фитнес, йога, пилатес и други), козметичен и фризьорски салон, маникюр, масажно студио, бар, кафе, и ресторант. Насладихме се на много уютния и приятен ресторант, с прекрасно, стегнато и простичко меню.

Хапнахме доволно и дори „си бъркаме” по чиниите. За съжаление обаче някои от нас трябваше и да плуват! Атмосферата в комплекса беше СУПЕР! Ако сте решили да посетите този огромен център и ресторанта се надявам менюто да е същото, за да имате възможност да си поръчате разкошното им Surf and Turf, което е типично каталунско ястие – смесица от морски дар (калмар) и кюфтенца.

David Lloyd Club Turo
Avda. Diagonal, 673-685
08028, Barcelona

Телефони:
Рецепция: 93 334 20 12
Резервации за спорт: 93 334 21 08
Администрация: 93 448 91 52
Email: barcelona@davidlloyd.es
www.davidlloyd.es

След „изморителното” СПА, дружно решихме да обиколим забележителностите в Барселона. Капнали и изтощени, на нито един не му се оставаше в хотела, за това починахме за кратко и се спуснахме из нощна Барселона, отново да потърсим място за похапване. Този път се бяхме насочили към крайбрежната алея. По нея има толкова много ресторанти, че на човек му е трудно да реши, особено ако не е запознат. „Харесахме си” „El Rey De La Gamba – 2”.

Краката ужасно ни боляха, а част от компанията се прививаше от глад. Ресторантът – препълнен, съседните маси – отрупани с голееееми порции, което караше кавалерите ни да се облизват. Хапнахме наистина пак доволно.

„El Rey De La Gamba -2”
Paseo Joan Borbo 46 48,
08003, Barcelona (La Barceloneta)
Tel: 932 25 64 00
www.elreydelagamba.com

Шопинг ден!!! По улиците “Pg. Gracia”, “Av. Diagonal” и около площад “Catalunya” ще намерите богат избор от ресторанти, кафенета, тапас барове и заведения за бързо хранене, които ще направят шопинг обиколката ви не толкова уморителна. Аз лично много си харесах кафене, което предлага и храна – „Pans and Company”, тъй като се намираше в близост до магазините ми фаворити.

Не е скъпо, има приятни масички, разположени на “Pg. Gracia”, разбира се е препълнено, но става бързо, тъй като е на самообслужване. От заведението може да се полюбувате на къщите Батио („къща на костите”), Ла Педрера и двете дело на Гауди. Има още две такива кафенета в Барселона.

“Passeig de Gracia” 39
Barcelona
Tel: 932 16 01 30
Работно време: 07.00 – 01.00

След успешното пазаруване компанията отново се събра за обиколка по забележителностите. Този ден наистина беше много смазващ – от парка Гюел, проектиран от Гауди,  до Саграда Фамилия, също проектирана от великия Антонио Гауди (но и до днес незавършена, като все още в нея се вихри ремонт) и зоологическата градина.

Обядът беше на крак в зоологическата градина, в която прекарахме над 4 часа, а завършекът на вечерта – в прекрасния парк Цитадели, където единственото заведение, предлагащо храна се оказа павилион за хот-дог. Въпреки скромността на вечерята, гледката беше омайваща, на фона на залязващото слънце и шумът на фонтана.

За последния ден бяхме предвидили всички заедно да обиколим уличките около площад “Catalunya”, спускайки се отново по търговските улици за последни шопинг желания. Колкото и да не ни се искаше да си тръгваме, полетът ни очакваше ранният следобед, за това набързо хапнахме в ресторантче “Centfocs”, намиращо се на улица “Balmes” 16. Там може да изберете от няколко варианта меню – салата, предястие, ястие, десерт, хляб и напитка. Цените са много приемливи, като за цяло меню, включващо тези компоненти, ще платите средно 20-28 евро.

“Centfocs”
Адрес: “Belmes” 16
08007, Barcelona
Tel: 934 12 00 95

Работно време:
Обяд – 13.00 – 15.45
Вечеря – 20.30 – 23.30

Други ресторанти и барове около “Gracia” и “L’Eixample”, които може да посетите:

La Pepita – тапас бар, испанска кухня
Carrer de Corsega, 343; tel: +34 932 384 893
Can Xurrades – испанска и каталунска кухня
Carrer Gran de Gracia, 57; tel: +34 932 187 370
La Llavor dels Origens – медитеранска кухня
Carrer de Ramon y Cajal, 12; tel: +34 932 136 031
Nomo – японски ресторант
Carrer Gran de Gracia, 13; tel: +34 934 159 622
Veg World India – индийски ресторант
Carrer de Bruniquer, 26; tel: +34 932 107 056
Citrus – медитеранска кухня
Passeig de Gracia, 44; tel: +34 934 872 345
Out of China – китайска кухня
Carrer de Muntaner, 100; tel: +34 934 515 555
La Paladar del Son – карибска, кубинска кухня; жива музика в събота
Carrer de Torrent de les Flors, 6; tel: +34 932 851 740
Tenorio – медитерански модерен ресторант
Passeig de Gracia, 37; tel: +34 932 720 592
Cera 23 – испанска и модерна европейска кухня
Carrer de la Cera, 23; tel: +34 934 420 808
Brunch & Cake – закуска, брънч и десерти
Carrer Enric Granados, 19; tel: +34 932 002 872
Gresca – гастро-пъб, каталунски фюжън
Calle de la Provenca, 230; tel: +34 934 516 193
Happy (българската верига Happy) – модерна европейска кухня
Rambla de Catalunya, 13; tel: +34 932 701 855
La Central – книжарница, кафе и чай
Calle de Mallorca,237; tel: +34 933 170 293
La Llavor dels Origens – медитеранска кухня
Carrer de Ramon y Cajal, 12; tel: +34 932 136 031
Alkimia – италианска и каталунска кухня (цени над 100 евро на човек)
Carrer de la Industria, 79; tel: +34 932 076 115

Ресторанти и барове около “Barri Gotic” и “El Raval”, които може да посетите:

Dos Palillos – медитеранска и азиатска фюжън кухня (скъп ресторант, но с добра кухня)
Carrer d’Elisabets, 9; tel: +34 933 040 513
Shunka – японски ресторант (скъп, но може би най-добрия в Барселона)
Carrer de Sagristans, 5; tel: +34 934 124 991
Sesamo – вегетарианска, веганска и тапас кухня
Carrer de Sant Antoni Abat, 52; tel: +34 934 416 411
Pla – каталунска, безглутенова и медитеранска кухня
Carrer de Ballafila, 2; tel: +34 934 126 552
La Cuina Del Do – испански ресторант
Placa Reial, 1
Sensi – медитеранска кухня, тапас, тапас бар
Carrer Ample, 26; tel: +34 932 956 588
Can Culleretes – автентична каталунска кухня
Carrer Quintana, 5; tel: +34 933173 022
L’Hortet – вегетариански ресторант
Carrer de Pintor Fortuny, 32; tel: +34 933 176 189
Betawi – азиатска фюжън и индонезийска кухня
Carrer de Montsio, 6; tel: +34 934 126 264
Teresa Carles – вегетариански ресторант
Carrer de Jovellanos, 2; tel: +34 933 171 829

Ресторанти и барове около “Barceloneta”, “Sant Pere” и “Santa Caterina i La Ribera – Born”които може да посетите:

Can Majo – паеля
Carrer de l’Almirall Aixada, 23; tel: +34 932 215 455
Arcano – испанска и аржентинска кухня, бар
Carrer Mercaders, 10; tel: +34 932 956 467
Portes – испанска, медитеранска и каталунска кухня
Passeig d’Isabel ll, 14; tel: +34 933 193 033
Agua – медитеранска кухня
Passeig Maritim Barceloneta, 30; tel: +34 932 251 272
Cat Bar – веган, вегетариански ресторант и бира бар
Carrer de la Boria, 17; tel: +34 693 584 700
Euskal Etxea Taberna – баска кухня и тапас бар
Placeta de Montcada, 1; tel: +34 933 102 185
ll Vecchio Porto – медитеранска и италианска кухня
Carrer del’Escar, 16; tel: +34 932 217 510
Doble Zer00 – азиатска фюжън и японска кухня, суши бар
Carrer de Jaume Giralt, 53; tel: +34 933 151 744
Cappukccino – кафе, чай и сладкиши, испанска кухня
Carrer de Side, 2-10;
Somorrostro – каталунска кухня и морска храна (цени от 50 до 100 евро на човек)
Carrer de Sant Carles, 11; tel: +34 932 250 010
Restaurante Barceloneta – медитеранска кухня, морска храна и паеля
Carrer de l’Escar, 22; tel: +34 932 212 111
La Cua Curta – каталунска кухня (цени от 50 до 100 евро на човек)
Carrer da Carassa s/ n; tel: +34 933 100 015
Tapeo – каталунска кухня, тапас бар
Carrer de Montcada, 29; tel: +34 933 101 607

Ресторанти и барове около “Diagonal Mar I Forum”, “El Poble – sec”, “Horta – Guinardo”, “La Vila Olimpica”, “Les Corts”, “Montjuic”, “Nou Barris”, “Parc i Llacuna del Poblenou”, “Poblenou”, “Sant Andreu”, “Sant Marti”, “Sants”, “Sarria – Sant Gervasi” които може да посетите:

Rias de Galicia – испанска кухня, морска храна (високи цени и високо качество)
Carrer de Lleida, 7; tel: +34 934 248 152
Can Cartada – испански ресторант
Avinguda de l’Estatut de Catalunya, 55; tel: +34 934 272 315
ll Piccolo Focone – италианска, безглутенова кухня и разнос по домовете
Carrer del Dos de Maig, 268; tel: +34 934 502 452
Quimet & Quimet – тапас бар, малки порции
Carrer de Poeta Cabanyes, 25; tel: +34 934 423 142
Asador de Aranda – steakhouse
Avinguda den Tibidabo, 31; tel: +34 934 170 115
Spice Café – десерти, кафе и чай
Carrer Margarit, 13; tel: +34 936 243 359
Cerveceria Jazz – тапас бар, бургери и пъб
Carrer de Margarit, 43; tel: +34 934 433 259
Muy Mio Café Plaza Cardona – закуска и брънч, модерна европейска кафетерия
Placa Cardona, 4; tel: +34 933 623 470
Ken – автентичен японски ресторант
Carrer de Benet Mateu, 53; tel: +34 932 032 044
Fucsia – модерна европейска и медитеранска кухня
Carrer  de Laforja, 134; tel: +34 932 022 182
Antigua – медитеранска кухня
Carrer de Maria Cubi, 59; tel: +34 934 147 384
McDonald’s Vila Olimpica – бургери и фаст фуд
Carrer de Jaume Vicens i Vives, 2
La Balsa – испанска и медитеранска кухня (високи цени и класен ресторант)
Carrer de la Infanta Isabel, 4; tel: +34 932 115 048
DIME – медитеранска кухня, кухня с почерк (високи цени, но с внимание към детайла)
Carrer Dr. Flemming, 11; tel: +34 935 343 366
Dos Cielos – модерна европейска и каталунска кухня (високи цени и блюда с прекрасна презентация и вкус)
Carrer Pere lV, 272-286; tel: +34 933 672 070
La Venta – медитеранска кухня и морска храна
Placa del Doctor Andreu, s/ n; tel: +34 932 126 455
Roma Restaurant – италианска бразерия и пица (високи цени, но изключителна кухня)
Calle Mallorca, 12; tel: +34 933 251 041
Via Veneto – испански ресторант (над 100 евро на човек)
Carrer de Ganduxer, 10; tel: +34 932 007 244
Casa Castro – морска храна (изтънчен ресторант)
Carrera de Isard; tel: +34 933 542 050
Zuccato – италиански ресторант (цени от 20 до 50 евро на човек)
Avenida Rio de Janeiro, 42; tel: +34 932 768 206
Els Pescadors – каталунска и медитеранска кухня и вино
Placa de Prim, 1; tel: +34 932 252 018

Приятно похапване в Барселона!