Авто-Мото

Как да диагностицираме проблеми с термостата

проблеми с термостатаВ разгара на летните жеги мнозина откриват неприятни проблеми с прегряване на двигателя. Причините за това варират от замърсен радиатор до скъпоструващи ремонти на главата на двигателя. Един от ключовите компоненти в охладителната система е термостатът. Ако той не работи правилно, може да доведе до проблеми от сериозната графа. Забелязването на потенциални повреди е лесно.

1. Проверка за това дали термостатът се отваря.Запалете колата на студен двигател и отворете капачката на резервоара с антифриз. Изчакайте докато двигателят достигне работна температура. Може да форсирате двигателя леко, за да я покачите и малко над нормалната стойност. Наблюдавайте антифриза, ако започне да се движи и усетите топлина от него, значи термостатът е отворил и работи. Ако обаче не се движи и е все така студен, термостатът не е отворил и течността не се завърта през системата.

2. Проверка за това дали термостатът се затваря.Запалете двигателя, когато е студен и отворете капачката на резервоара с антифриз. Ако течността веднага започне да се движи, това означава, че термостатът не може да се затвори и е постоянно отворен. През лятото това не е особен проблем, но зимата ще пречи на ефективното загряване на двигателя, което може да доведе до други беди.

3. Понякога термостатът не може да се реши как да се повреди и застава в средно положение – полуотворен или пък започва да тече. Ако е заседнал в средно положение, тогава двигателят по-бавно ще достига до работна температура и ще има леки опити за прегряване при по-продължителна работа. Най-вероятно няма да прегрее с пълни фанфари, но ще работи с непостоянна и неоптимална температура, което също не е добре.