Технологии

Как да избера машина за кафе еспресо?

кафе машинаСутрешното кафе у дома или офиса винаги се свързва с чаша ароматно еспресо, украсена с изкусителна пяна. Много хора, които са опитвали да постигнат този ефект, са се сблъсквали с неуспех. Как всъщност да направим перфектното еспресо?

Необходими са съвременна кафемашина, качествено и подходящо смляно кафе и изворна, филтрирана, но не и минерална вода.

Кафемашината за еспресо нагрява водата до 88-92°С, има помпа за налягане от 8.5 до 15 атмосфери, отделението за водата е от неръждаем материал, корпусът е метален, копчета за управление и контрол са надеждни. Налягането, при което горещата вода преминава през смляното кафе, е основната разлика между обикновената освежаваща напитка и еспресото.

Важен фактор за максимално извличане на аромат и вкус е бързината на процеса. За получаване на чаша ароматно, гъсто кафе, са необходими 25 секунди. Истинските ценители на кафето знаят, че начинът, по който са смлени зърната, е от изключителна важност за вкуса. Например, когато кафето стане много ситно – като прах или брашно, вкусът на напитката се отдалечава от съвършенството. Идеално смляното кафе трябва да изглежда на малки кристалчета – така съхранява голяма част от аромата си. Качествата на кафето на зърна зависят от степента на узряване, от изпичането и опаковането.

Доброто кафе има маслени отблясъци. Дори в херметическа опаковка то трябва да се държи далече от влага, горещина, светлина. Има и различни начини на изпичане на кафето – лекото е за сортове арабика; средното е за по-интензивно отделяне на етеричните маслата и по-силен вкус, а силната степен е за по-наситена и горчива напитка.

Много хора се питат какво да изберат: арабика или робуста? Повечето майстори на еспресото използват букети от аромати, така че всичко е въпрос на вкус.

Кои са важните характеристики на автоматичните кафемашини?

Най-важното за една автоматична кафемашина за дома и офиса е да се експлоатира лесно. Почти задължително е да има вградена мелачка с керамични елементи, които гарантират безшумна работа, продължителен живот и не на последно място отличен вкус на напитката.

Кафемашината трябва да е компактна и с атрактивен дизайн, тъй като е част от интериора в дома и офиса. Ако уредът се ползва от повече хора, е важен и капацитетът му. Автоматичните кафемашини работят с кафе на зърна или с капсули. Общото между тях е, че единственото, което се иска от вас е да натиснете едно копче и за по-малко от половин минута ще имате пред себе си чаша ароматно кафе.

Машината сама отделя използвания материал в специален контейнер, така че почистването става изключително лесно. Освен за еспресо, те се ползват за да направим капучино, чай, макиато. При автоматичните кафемашини с вградена мелачка, комбайнът ще смели кафето по зададен стандарт.

Иновативните предложения на голяма част от производителите – кафемашини, които работят с готови капсули, са истински хит на пазара. С тях се приготвят няколко вида ароматно кафе без да се налага да сте майстор на кулинарното изкуство, а освен това спестяват време. Всяка капсула е увита с филтърна хартия и е опакована в алуминий, за да се гарантира съхранението на съдържанието й.

За момента обаче чаша кафе от такава машина излиза няколко пъти по-скъпо от напитката от кафе на зърна – може сами да прецените колко струва едно еспресо, след като, за да бъде приготвено са необходими 7 грама смляно кафе.