Технологии

Как да изберем правилния мобилен телефон

Как да изберем правилния мобилен телефонНаближават празниците, а с тях и добрите оферти за мобилни телефони. Смартфоните са неоспорим хит на технологичния пазар и това прави избора им сравнително труден, просто защото са толкова много и силно индивидуални. Бързо се оказва, че телефонът, който сте харесали първоначално, в последствие се оказва неподходящ. Затова правилният избор е много важен.

1. Дизайн – разбира се, телефонът трябва да ви харесва на външен вид. Но към „дизайн” спадат и други критерии. Например удобен ли ви е за работа с една ръка? Пасва ли на стила ви (т.е. голям телефон ще е неудобен за дрехи с малки джобове), ще издържи ли на темпото ви. Някои телефони са като украшения – крехки и не желаят да ходят на излети, да се ползват в градския транспорт и т.н.

2. Дисплей – харесват ли ви детайлите и цветовете? Достатъчно голям ли е и реакциите на сензорния панел отговарят ли на очакванията ви?

3. Софтуер – при iPhone нямате избор, софтуерът и неговият интерфейс и функции е еднакъв за всички. При Android обаче много производители променят интерфейса и функциите според собствените си предпочитания. Затова обърнете обстойно внимание на софтуера при разглеждането на потенциалните телефони.

4. Производителност – факт е, че вече вършим все повече неща със смартфоните си. Дори и да не планираме да гледаме клипове и да снимаме HD филмчета, в един момент ще се окаже, че правим точно това. Не подценявайте подробен оглед на функциите на телефона и качеството им. Това, че един модел е с 8 МР вградена камера, а друг с 5 МР не гарантира, че първият ще прави по-качествени снимки.

5. Батерия – основният проблем на почти всички смартфони днес. Ако планирате да ползвате телефона си много, подгответе се за ежедневно зареждане, а в някои случаи дори и за „дозареждания” през деня. Не се доверявайте на системните спецификации, а потърсете мненията на потребители, които вече притежават съответния телефон.