За дома

Как да направите една перфектна зеленчукова градина, като започнете от нулата

зеленчукова градинаАко искате да имате перфектната зеленчукова градина, но се налага да започнете реализацията на този проект от нулата, тези наши съвети ще бъдат от особена важност за вас и с тяхна помощ ще може да засадите в първия си зеленчуков парцел, избраните от вас зеленчукови сортови семена.

  • Добре е, преди да започнете да определите кое място искате да превърнете в зеленчукова градина.
  • Дали ще отделите място в общата градина, което мислите, че има голям потенциал да се превърнат в зеленчукова градина?
  • Дали мислите да превърнете в градина поляната, която са използвали до скоро вашите деца за игра на футбол?
  • Или никое от тези неща не се отнася за вас, а вашата зеленчукова градина ще бъдат няколко големи саксии, които ще поставите на терасата?

И още нещо, което не е никак маловажно, ще може ли да отделяте от свободното си време час или два седмично, за да се грижите за зеленчуците във вашата градина. Отначало това може да ви се струва доста уморително и трудоемко, но с течение на времето ще видите плодовете на вашия труд и това ще ви донесе удовлетворение, а работата в градината ще се превърне в истинско удоволствие.

През годините спрямо нашите наблюдения върху зеленчуците сме достигнали до изводите, че някои сортови семена се очертават като водещи, заради лесното им отглеждане и раждане на богата реколта. Те бързо и лесно ще пораснат, без да полагате за тях особени грижи, а ще се радвате на вкусните им плодове и приготвените от тях ястия през следващите месеци. Но ако вашето семейство има особени изисквания към зеленчуците, които обича, тогава се придържайте към сортовете, които ще задоволят вкусовите ви предпочитания.

Например, ако предпочитате червени чушки, патладжани или брюкселско зеле, трябва да бъдете готови да отделите много пространство във вашата градина и време, и да положите много труд, а на финала да получите минимална реколта.

Ключов момент е да подберете такива сортови семена за вашата зеленчукова градина, чиито растения ще ви донесат богата реколта и ако например в понеделник сте откъснали плодове от тях следващият понеделник те пак да са узрели и отново да има, какво да си откъснете.

Плануване:

Преди да започнете създаването на вашата зеленчукова градина е добре да определите точното място, на което мислите да я създадете. След това се поинтересувайте, на каква почва виреят зеленчуците, които ще отглеждате и какво още им е необходимо, за да растат. Помислете предварително дали ще посеете избраните сортови семена през зимата или директно ще ги сеете в градината. И не на последно място как ще отстраните плевелите и тревата от вашата градина и след почистването им как ще провеждате борба с тях.

Важно е да премислите как ще структурирате пространството си и дали ще засадите растенията в лехи или в гнезда. Също така помислете и за така нареченото спътниково засаждане, за да използвате благотворителния ефект, които едни растения имат върху други. Това добро планиране ще ви осигури една перфектно изглеждаща зеленчукова градина.

Трябва също така да се поинтересувате от зеленчуковите сортови семена, които няма да ви отнемат много време, пространство и не изискват полагането на много труд за отглеждането си, но ще ви предложат богата реколта и невероятен вкус.
А също така и за последователността на засяване на зеленчуците и билките във вашата градина, така че да се радвате на реколтата от тях чак до края на зимата.

Ако да си отговорите на всички тези въпроси ви се струва много трудно, тогава нашите напътствия ще са ви от голяма полза за справянето с тази задача.

Как да определите мястото на зеленчуковата градина?

Излезте навън и огледайте вашата градина сега изберете възможно най-доброто място от нея и го превърнете в зеленчукова градина. Ако можете да избирате къде да отглеждате зеленчуците, най-добре е да се насочите към слънчево и добре защитено място. Повечето от зеленчуковите сортови семена раждат едногодишни растения, които растат бързо. Така че, за да им позволите да разгърнат пълният си потенциал те се нуждаят от специални грижи и много хранителни вещества. Всичко това би било възможно само под действието на слънчевата светлина, затова избягвайте сенчестите места под дървета, храсти, навеси и сгради, разбира се, доколкото това е възможно.

Осен от слънце много от зеленчуците, като доматите и красавиците се нуждаят от заслон срещу вятъра. Те няма да растат добре, ако тяхното стъбло постоянно се разклаща, а листата им прегарят от вятъра. Ако избраното от вас място е ветровито, опитайте се да предпазите растенията с прегради или дори помислете да ги посадите под заслон, така ще дадете на тези по-деликатни растения шанс да оцелеят. За да им осигурите защита от вятъра може да използвате и бали със слама, които лесно ще можете да отстранявате, когато лошото време свърши.

Важно е да знаете, че преградата, която ще ви служи за предпазване на растенията защитава площ, която е 5 пъти по-голяма от височината ѝ, така с преграда висока 2 метра, се защитава 10 м площ.

Как да почистите градината си от плевелите?

Преди да започнете засяването на зеленчуковата градина е необходимо да я почистите от многогодишните и едногодишните плевели и треви.

Ако искате растенията във вашата градина да бъдат 100% органични ще трябва да почистите плевелите и тревите с помощта на ръцете си и земеделски сечива, като мотика или бел. Внимателно отстранявайте плевелите, като се стараете да премахвате всички корени на многогодишните плевели, след като ги оставите да изсъхнат те ще се превърнат в подхранващ компост за вашата градина.

Как да се преборите с плевелите?

След като почистите вашата градина от многогодишните плевели, вашият проблем остават едногодишните. Ние ви предлагаме да покриете с найлон, тази част от градината, която ще засаждате няколко седмици преди началото на пролетта. Така ще си осигурите затопляне на почвата и ще може да засеете растенията няколко седмици по-рано от обикновено. Препоръчваме ви да използвате найлон от чиста пластмаса, който ще затопля и изсушава почвата. Той трябва да бъде прозрачен, за да насърчава покълването на плевелите. Когато откриете почвата за засаждане, плевелите лесно ще се отстраняват с ръка или мотика и ще си осигурите лехи без техни семена.

Друго, върху което можете да помислите е да използвате мулч от АЙ ДЖИ НЕТ във вашата зеленчукова градина, така ще предотвратите проникването и покълването на плевелите в почвата. По този начин ще си осигурите относително чиста от трева градина през лятото, която ще бъде по-лесна за поддържане.