Авто-Мото

Как да определим колко струва колата ни

Как да определим колко струва колата ниАко продавате колата си, правилното определяне на цената й ще улесни значително намирането на нов собственик. Така ще избегнете опасността да й поискате твърде висока сума и да не успеете да я продадете. Или пък да сложите прекалено ниска оферта и да загубите пари. За щастие, определянето на цената не е никак трудно.

1. Огледайте колата си като кандидат-купувач. Бъдете честни пред себе си и не пропускайте недостатъците, нито ги подценявайте за сметка на предимствата. Сметнете предполагаемите разходи, които ще са необходими на новия собственик, за да приведе колата в отлично състояние. Той ще очаква да свали тази сума от офертата ви.

2. Прегледайте максимално много обяви за коли, близки до вашата. Така ще прецените каква цена може да бъде приета за разумна от купувачите и как „върви” пазарът.

3. Някои сайтове за автомобилни обяви предлагат автоматизирана услуга, която дава съвет за цената на колата. Просто въвеждате нейните характеристики и системата прави сравнение със своята база данни.

4. Задължително споменавайте дали цената е твърда или подлежи на „най-добра оферта”. Така към вас ще се насочат купувачите, които търсите, като ще си спестите време в разговори с такива, които няма да отговорят на очакванията ви.

5. Допитайте се до приятели. Нека те да разгледат колата и да ви кажат безпристрастно мнение за нея. Така ще се подготвите и какво да очаквате, когато започнат да идват реалните купувачи.