Авто-Мото

Как работи окачването на болид от Formula 1

Как работи окачването на болид от Formula 1Окачването на болидите от Formula 1 е най-важният елемент в тях. Ако то не е перфектно, няма значение с колко здрав двигател, ефективна аеродинамика или добър пилот разполага даденият отбор. Окачването на болида е това, което осъществява връзката между компонентите и техните способности. Как работи то?

Основни елементи

Основните елементи на окачването са сходни с тези на повечето автомобили. То се съставя от амортисьори, пружини, антиролбар, торсионна щанга, тампони и др. Един критичен елемент обаче липсва при конвенционалните автомобили. Това са т.нар. pushrod. Това са прътите, които свързват колелата с рамата на болида. Чрез тях се осъществява голяма част от поведението на автомобила на пътя и абсорбирането на неравностите. Те са направени от карбон, за да са максимално здрави и в същото време леки.

Функции

Всички елементи в окачването са настроени за максимална скорост и сцепление. Те са с с минимален толеранс на движение. Основната цел е енергията от неравностите да се елиминира възможност най-бързо, като болидът да бъде върнат в идеалната траектория и без вибрации. Когато болидът премине през неравност, енергията от удара се абсорбира от пружините, които я предават на амортисьора. Той я „отпуска” при следващия такт и по този начин не позволява да се получи разклащане на болида.

Pushrod елементите от своя страна са отговорни и за наклона на колелата спрямо пътя, като той се променя според ъгъла и скоростта на завиване. Всичко това означава абсолютно никакъв комфорт за пилота, но разбира се, това изобщо не е и цел. Никой пилот досега не се е оплакал от дискомфорт по време на състезание, а само и единствено от неефективно шаси.