Обзавеждане

Как да съчетаем традиционния и модерния стил в обзавеждането

традиционен и модерен стил обзавежданеКогато съчетавате традиционния и модерния стил в обзавеждането, вие трябва да създавате и индивидуализирате, да усъвършенствате своето място за живеене. Обзавеждането на вашия дом, освен красиво на пръв поглед, трябва да създава впечатление за изисканост и вкус, да показва вашият собствен стил и представа за спокоен и уютен дом. А какъв по – добър и оригинален начин от това да смесиш нещо ново с нещо старо? Но как?

Комбинирайки модерните мебели и принадлежности с традиционните без предварително планиране и организация понякога може да доведе до пълен хаос вкъщи. Затова на помощ идват няколко основни неща, които трябва да направите преди да решите да съчетаете модерния и традиционния стил в едно:

Преди всичко трябва да прецените какво първоначално искате да бъде вашето жилище – традиционно или модерно. Преценете кой от двата стила трябва да доминира. Може да бъде модерно жилище с антикварни елементи или традиционно със съвременни. Изберете един вариант, който да е решаващ, защото в противен случай домът ви ще заприлича на място, където всичко е безпорядъчно натрупано.

Няма нищо по – лошо от това да имате прекалено много мебели във всяка стая, защото вие трябва да ги почиствате ежедневно, тъй като много бързо събират прах. А всички знаем, че за тази цел е нужно доста свободно време. Затова заложете на повече свободно пространство.

За да бъде всичко в тон и подбрано с вкус, внимавайте с цветовите съчетания. Ако сте любители на картини и красиви предмети, които стоят окачени , подберете по – изчистени тонове за стените в стаята. Друг не по – лош вариант са тапети в нежни нюанси.

Хармония или контраст?

След като вече знаете какво точно искате и какво ви харесва, идва време да решите още един важен въпрос. Как трябва да си взаимодействат мебелите във всяко кътче на вашия дом – хармонично или контрастиращо?

Ако желанието ви е да живеете в хармония, съберете на едно място мебелите, които си приличат. Например, за хармоничен изглед може да използвате дървени столове. Те винаги създават впечатление за модерен усет и идеално пасват на масата във всекидневната.

Ако пък вашият избор е контраста и екстравагантното, съчетавайте мебелите така че да изглеждат оригинални, неповторими. Експериментирайте с цветовите гами, но въпреки всичко не прекалявайте с разнообразието от цветове.

Ето няколко полезни идеи:

  • Подберете единия стил като доминантен, а другия оставете на втори план.
  • Съчетайте двата стила заедно с близки цветове гами, текстура и форма.
  • Използвайте различните нюанси за да осъществите хармония или контраст когато смесвате двата стила.
  • И не на последно място – не забравяйте че вашият дом е вашата крепост, в която трябва да се чувствате добре.