Авто-Мото

Как да си продадем колата

Как да си продадем колатаПродаването на кола е като неписана наука. Трябва да знаете какво точно правите, за да успеете да получите сумата, която искате. Може значително да улесните продажбата, ако следвате няколко прости правила.

1. Не поставяйте прекалено висока цена. Проверете в какви граници се движат автомобилите с екстри и двигател като вашия. На базата на това определете цената, като си оставете място за преговори.

2. Измийте колата. Чистата и приветлива кола привлича окото и показва, че се грижите за нея. Ако се опитвате да продадете кола, която прилича на сметище отвън и отвътре, значително ще усложните преговорите.

3. Винаги, когато купувате каквато и да е част за колата, запазвайте бележките и документите. Добрата сервизна история е голямо предимство при продаването. Освен това така ще може да подкрепите твърденията си за ремонт на предницата, нови спирачки, нов акумулатор и т.н.

4. Когато пишете обявата, не я пишете като търговец. Представете си, че сте потенциален купувач и напишете обявата с тази гледна точка. Направете повечко снимки на колата, отново с идеята, че купувачът ще се интересува от някои конкретни детайли – например, че панелите не са криви, че няма следи от стари удари отпред, че интериорът е в добро състояние и т.н.

5. Публикувайте обявата на възможно най-много места, включително в пресата. Оставете достатъчно начини за връзка с вас и времето, в което ви е най-удобно.

6. Когато някой купувач дойде да разглежда колата, позволете му да я огледа обстойно и му разрешете пробно кръгче, ако поиска такова. Така ще покажете, че не криете нищо от него, а и купувачът ще е по-склонен на сделка, когато има ясна представа за колата.

7. Неписаното правило е, че всички слагат по-висока цена, която после свалят по време на преговорите. Купувачът ще очаква същото и от вас, така че бъдете готови за известно сваляне от цената.