Авто-Мото

Как работи двигателят на болид от Formula 1

Как работи двигателят на болид от Formula 1Двигателят на всеки болид от Formula 1 е своеобразен триумф на технологиите. През годините те са се развили и променили коренно, за да служат на една и съща цел – максимална мощност на границите на възможното. Всеки двигател е подложен на невероятни натоварвания, каквито са немислими за двигателя във вашия автомобил. Как става това?

Спецификации

В момента болидите от Formula 1 използват атмосферни 4-тактови V8 двигатели. Тяхната мощ е около 300 к.с., но това зависи от постиженията на различните отбори. Някои жертват малко мощност за повече издръжливост, докато други жертват издръжливостта за максимална скорост. Двигателите постигат невероятни обороти, като сега са ограничени на 18 000 об/мин., значително повече от двигателите за конвенционалните автомобили. За да постигат тези обороти, F1 двигателите използват пневматични пружини на клапаните. Освен това буталата имат по-кратък такт благодарение на по-къс ход. По този начин по-лесно се постигат високите обороти. За сметка на това е увеличен диаметърът на цилиндъра, за да се запази обемът на двигателя, в момента – 2.4 литра.

Всичко това генерира изключително много топлина. Двигателите се охлаждат чрез вода, масло и въздух. Въпреки това стресът върху тях е огромен и затова се налага да бъдат ремонтирани основно на определен период от време. За да направи спорта още по-конкурентен, ФИА въведе ограничение, според което всеки пилот има право на 4 нови двигателя за един сезон. Всеки повече, коства 10 места назад в стартовата решетка.

Бъдеще

Очаква се през 2013г. да бъдат въведени изцяло нови двигатели за Formula 1. Те ще бъдат 1.6-литрови турбо двигатели с 4 цилиндъра. Оборотите им ще бъдат ограничени до 12 000. Ще бъде въведено и ограничение за това колко гориво могат да впръскват. Очаква се така да се намали разходът на гориво с до 50%, но да се покачи мощността до 750 к.с.