Авто-Мото

Как работи електронният дросел

Как работи електронният дроселВсе повече автомобили изоставят традициите и използват електронен дросел. Той има доста разлики от обикновената конфигурация и е по-сложен. Въпреки това предимствата му са значителни.

В традиционния си вид, дроселът се контролира от жило, което шофьорът дърпа и отпуска с педала на газта. Доста семпло и ефективно.

Електронният дросел премахва тази конфигурация изцяло. Когато натискате педала на газта, активирате електронния модул на дросела, който засича степента на натиск и подава съответната команда към дросела, който реагира подобаващо. Основен проблем на системата е, че може да бъде твърде бавна в реакциите и изчисленията си, но с напредъка на технологиите и компютрите през последните години, той е почти решен.

Сред предимствата на електронния дросел са намалени разходи по поддръжка, по-малко нужни компоненти и по-малко компоненти, които се износват. Контролният модул може да се свърже с другите системи по автомобила и така той по-интелигентно да преценява колко да отвори дросела. Така е значително по-лесно да се овладее автомобилът в критични ситуации, а също и той самостоятелно може да изиграе важна роля в намаляването на скоростта при лоши условия.