Обзавеждане

Какво обзавеждане за баня да изберем?

Какво обзавеждане за баня да изберемМного фирми в България предлагат обзавеждане за баня – някои са вносители, други производители, съответно изборът пред потребителя е наистина голям. Когато говорим за обзавеждане за баня, най-често се споменават мебелите за баня – тях възприемаме като основна част това цяло, а не плочки за баня или смесители например. В тази статия ще прегледаме основните видове обзавеждане за баня по този критерии – мебели.

Въпреки огромното разнообразие от предлагани продукти на местния ни пазар, можем да дефинираме основно два вида обзавеждане за баня – от PVC и от дърво ( като по тази шапка се приобщават множеството от други подобни материали: МДФ, ХДФ, ПДЧ и естественото дърво разбира се). Като цяло PVC обзавеждане за баня си е изцяло наша, местна измишльотина. В Европа нямат такива шкафове, там този материал не го приемат въобще, даже може да се каже, че отричат всякаква възможност за обзавеждане за баня, направено от пластмаса.

При нас, обаче, дали поради спецификата на баните или лошото изпълнение на конкретното обзавеждане за баня, направеното от дърво, мебелите за баня от PVC са изключително предпочитан вариант. Даже има потребители, които разберат ли, че даден шкаф не е от PVC, въобще не го и погледждат повече. Тази „уплаха” от обзавеждане за баня, направено от дърво не е случайна – многобройни са случайте за подути, издути, станали двойно или тройно по-дебели подобни шкафове.

Вина за това тяхно състояние има най-вече производствения им процес – не може нещо обзавеждане за баня, което би трябвало да е водоустойчиво ( с близки характеристики на абсорбация на обикновени плочки за баня ) или най-малкото влагоустойчиво да струва колкото един обикновен шкаф. Ако са изработени от естествено дърво, трябва да се обработят многократно с лак ( специализиран за тези цел ), до пълното му запечатване. Другите случай – обзавеждане за баня от МДФ или ХДФ, трябва също да се обработят качествено с лакове, бои и т.н.. Всичките тези процеси струват много скъпо и е нормално едно такова обзавеждане за баня да има своята висока цена.

Предвид гореизложеното, става ясно, че ако решим да вземем PVC мебели няма да сбъркаме, но ако решим да заложим на обзавеждане за баня от дърво, трябва да сме сигурни в неговия произход, както и в гаранциите, които ни дава производителя.