Обзавеждане

Женско начало в креслото UP 5 Donna

Креслото UP 5 DonnaКреслото с лесно опознаваеми женски форми е характерен пример за арт-дизайн, направление, привърженците на което се стремили да слеят в едно дизайн и художествено творчество.

Креслото UP 5 Donna е измислено от Гаетано Пеше през 1969 година и пуснато в производство от фирма C&B Italia (така марката B&B Italia се е наричала до 1973 година). От 2000 г. се произвежда обновена серия UP 2000. В семейството на Up влизат няколко предмета от мебелировката (кресла, пуфове и др.), а също гигантско стъпало – декоративно украшение на интериора. Гаетано Пеше е разработил линията на така наричания поведенчески дизайн, когато създаването на този или онзи обект е провокирано от личен опит. Така семейството на UP отразява неговото възприятие на жената. Пуф с форма на топка, завързана към креслото на връвчица, символизира жената – пленница на самата себе си.

Надуваемото кресло е направено изцяло от полиуретан, без твърда рамка. То се продавало в пресован вид, разгъвало се и придобивало форма пред очите на шокирания, а понякога даже изплашен купувач.