Обзавеждане

Класическият стил на дивана Честърфилд

диван ЧестърфилдДиванът “Честърфилд”– това име предизвиква във въображението много асоциации: кълба дим, кабаре, класическите филми от 1940-те години, строго облечени гангстери. Независимо от вашето въображение за дивана, диванът “Честърфилд” излъчва изисканост, разкош и елегантност. Отличителните особености в дизайна на меките мебели “Честърфилд”са направили дивана популярна и търсена част от меката мебел в продължение на повече от век.

Най-отличителен елемент в дизайна на дивана са полегатите странични плоскости, по височина еднакви с облегалката на самия диван. Към това следва да се добави,че самобитността на дивана се определя от ярко изпъкващите шапки на тапицерските гвоздеи, което поставя определен акцент върху тапицерията , а също така и върху дълбоките седалки.

Тези особености насочват към строгостта и мъжествеността на дизайна на дивана и самият диван е отражение на класическия стил. Даже ако мислим как ще изглежда диванът “Честърфилд” в домове с традиционен декор, то си струва да се отбележи, че много често диваните в стил “Честърфилд” днес се използват и в съвременни жилищни помещения, даже в офиси.

Тъй като в дивана се използва не толкова много дървесина, основно това са краката на дивана, те като правило са направени от червено дърво, вишна, орех. Вие можете да намерите “Честърфилд” с различни тапицерски материали, но кожената тапицерия е предпочитан избор за този предмет от мебелировката, кожата на дивана “Честърфилд” се използва в една еднотонна гама в традиционно черно, кафяво, бордо, сиво и бяло.

По-евтините дивани са покрити с винил и имат същите цветове, както и произведените от кожа. Също е достъпна памучната тапицерия в неутрални или дънкови цветове. Диванът основно изпълнява своето предназначение за седене и да се спи на него не е много комфортно. Обаче тъй като диванът е надживял десетилетия промени на стиловете , този малък недостатък няма да остави равнодушен истинския ценител на класическия дизайн.