Взаимоотношения

Клюки. И какво?

КлюкиКакво е по – лошо от това, да чуеш някой слух за себе си? – Ами, ако този слух е неверен, разбира се. Често хората стават преки участници в разпространяването на клюка. Дали ще я измислят, чуят и предадат или ще разберат, че тя се отнася за тях – това просто е една небрежна игра на “Счупен телефон”. Жалкото е, че много хора страдат безпричинно, само задето някой си е решил да ги наклевети и то без да провери дали получената от някъде информация е вярна. Но как да се справим с клюките и има ли въобще спасение от тази „чума“?

Сътворителят:
Обикновено хората, които пускат клюки не вещаят доброто на този, с който са свързани те. И все пак понякога се получават грешки. Мислиш, че си разказала някоя случка ясно, точно и разбираемо? Чакай да си чуеш историята от десети човек и то доста попроменена и изопачена. Дaли това е фатално? Може би да.

Зависи доколко хорското мнение те интересува и докога нервите ти ще издържат на напрежението да се окажеш “сътворителя” на клюката на деня, без дори и да си го искал/а. Не се притеснявай. Всяко нещо е на мода през определен период. А модата на една клюка – тя е променлива и краткотрайна, както впрочем и истинността и достоверността, която носи в себе си. Така, че не се самообвинявай излишно.

Разпространителят:
Дори и ти самият/самата предаваш клюки. Днес ще чуеш интересен факт за познат или известна личност, утре че го предадеш на твой приятел и така всичко се върти в омагьосан кръг. Дали да виним хората, разпространяващи слухове, които са изпълнени с фалш и лъжи? Човечеството винаги се е стремяло към информираност, за това надали ще можем да го упрекнем, че иска да се осведомява.

Заплетената ситуация не позволява да разпитваме от улица на улица кой, какво и на кого е подшушнал. Пък и кой ще си признае? И въпреки всичко трябва да проверим достоверността на това, което сме чули, преди да го предадем нататък по веригата.

Жертвата:
Дори цяла вечер да си си стоял/а вкъщи, пред компютъра например, на следващия ден ще научиш вероятно къде си бил/а, какво си правил/а и с кого. Да, клюките са си чисти лъжи и как можем да ги избегнем? – Начин няма. И да се затворим между четири стени, поводи за клюкарите – винаги и хиляди. Изолацията не е най – добрият помощник. Колкото и да са болезнени слуховете, всичко е въпрос на разпространение и доукрасяване на историйката.

Друг е въпросът, разбира се, ако някои умишлено имат за цел да те изложат в обществото. Но няма как да разберем кой стои зад цялата тази работа. Тук не говорим за публикации, с имена в края на статията, нито за ТВ – предавания, където на екрана ясно виждаме информатора. Хубавото на пикантните слухове е, че са актуални ден за ден. И дори и да си под прицела на бърборковците за даден период от време, славата ти бързо ще отлети, защото ще се намери “нова звезда” на небосклона. Важното в случая е да не се засягаш и да не приемаш всичко прекалено навътре.

И какво се оказва в крайна сметка? Клюки и клюкари винаги е имало, има и ще има. Ако не искаме да се ядосваме, не трябва да им обръщаме внимание. А дали ще се окаже, че ние сме пуснали неволно клюката или сме предали погрешна информация? Ами това е играта “Счупен телефон”. Има такива, които печелят и такива, които губят. Печелят хората, които по този нелеп начин си запълват времето, а губещите – те винаги са повече и за жалост най – често такива, които дори не са установили, че играят.