Здраве

Кога изпадаме в депресия

депресияДепресията е състояние, при което гневът ни се насочва към нас самите! Хората изпадат в депресия когато не са насърчавани, подкрепяни, когато не са научени да вярват в своята доброта. Чувствителните хора реагират на всичко отрицателно в този свят, приемайки го като персонален крах и вина, която ги тласка към депресия. Депресията, предизвикана от загуба, както болката с времето преминава. Хроничната депресия не отшумява, а превзема живота ни – тя ни прави непоправими песимисти.

Депресията при жените се среща 3x по-често отколкото при мъжете. Омъжените жени страдат 3x по-често от самотните жени. Домакините страдат много по-често. Шетането в къщи е най-вредната работа за психиката на жената. До 28 годишна възраст мъжете и жените страдат еднакво.

Мъжете преживяват своята първа загуба на 5-6 годишна възраст. Тогава се”откъсват” от нежната закрила на майка си и се гмуркат в така наречената мъжка субкултура.

Жените съхраняват емоционалната си близост с майката и остават потопени в своята женска субкултура. За това мъжете приемат по-леко скъсването на всяка емоционална привързаност.

Обидата и гневът са абсолютно различни състояния. Преживяването на гнева ни отделя от човека, на който се гневим, предизвиквайки чувства на отчуждение от него и самота. Преживяването на обидата подчертава емоционалната ни близост с този, на когото сме обидени, всъщност тя ни сближава с човека, който ни е наранил. Обидата поставя ударението върху ние, а гневът на аз-а.

В състояние на хронична преумора, всяка травмираща психиката ситуация много лесно може да отключи депресията.

Тежките депресии, вечните неразположения, честите оплаквания са голям риск за получаване на кръвоизлив в мозъка. Лошото настроение влияе в/у кръвното налягане.

Професионалната реализация позволява правилна самооценка и психологическа подкрепа!