Здраве

Паническо разстройство – характеристики и симптоми

Паническо разстройствоПаническото разтройство е състояние, характеризиращо се с многократни появи на панически атаки. Паническата атака представлява заливаща вълна от непреодолим страх, която идва без предупреждение и не е предизвикана от обективни причини. Пристъпите обикновено траят няколко минути, но може и по-дълго.

Могат да се повтарят с различна честота, без определена периодичност. Когато човек загуби възможността чрез волята да управлява вниманието, концентрацията и дишането, той губи контрол и изпитва силен ужас. Съществуват доказателства за генетична предразположеност, но най-често заболяването се проявява при жени до 24 годишна възраст.

Болните развиват агорафобия(страх да се стои на многолюдно място), страх от попадане на място или ситуация, от която не биха могли да излязат без чужда помощ. Мястото, където получат атаката се превръща във фобийно място. Честите и непредвидими пристъпи на паника водят до чувство на страх от оставане сам или отиване на публични места.

Много от пациентите се ужасяват да не колабират на публично място. За това те често избягват да напускат дома си. Паническата атака често бива последвана от траен страх от нова атака. В последствие, избягването на застрашаващата ситуация се превръща в основен проблем, който води до социална изолация.
Симптомите са различни при различните пациенти. Ключовият симптом на паническото разстройство е постояният страх от бъдещи панически атаки. Най-често срещаните са:

– учестен пулс;
– затруднено дишане, чувство за недостиг на въздух;
– болки в гръдния кош;
– топли и студени вълни;
– треперене и потене;
– замаяност и гадене;
– изтръпване на крайниците;
– парализираш ужас;
– страх, че полудяваш или умираш;
– загуба на контрол над тялото и разума;
– чувство за нереалност.

Причините за появата на паническото разтройство са:

– физиологични- мозъкът изпраща лъжливи сигнали за липса на кислород и болните изпитват задушаване; при хормонален дисбаланс, следствие на някакво ендокринно заболяване; при употреба на кофеин;

– психологични- след тежък стрес, причинен от смърт или загуба на близък човек; след развод; загуба на работа.

Прекаленото физическо натоварване също може да отключи паническото разстройство.

По своята същност самите панически атаки не са опасни, но изживяването може да бъде ужасяващо, поради временната загуба на контрол. Болните често изпадат в депресия. Голяма част от тях се пристрастяват към алкохол, наркотици.
Паническото разтройство е лечимо! Когато успеете да анализирате симптомите и да научите какво точно се случва с вас, вече сте направили първата крачка в борбата с паническите атаки. Ако пристъпите са леки и редки, може да си помогнете сами, приемайте:

– мултивитамини и минерали- те доставят всички необходими вещества на организма, които се изчерпват в стресово състояние;
– билки- жълт кантарион, мента, маточина, лайка- възстановяват емоционалната стабилност;
– витамини от група B- намалят напрежението и спомагат за доброто функциониране на нервната система;
– есенциални мастни киселини- въздействат върху правилните функции и развитието на мозъка.

Когато човек промени отношението към това, което го плаши – то престава да го вълнува. Често трябва да си повтаря-безпокойството е нормално чувство. Защо трябва да се страхувам толкова от него? Необходимо е да контролирам чувствата си с отпускане, успокояване, отвличане на вниманието и тогава те ще се разсеят. Аз съм спокоен. Аз съм любвеобвилен. Аз трябва да вярвам в себе си. Аз ще работя върху себе си и ще ставам все по-силен.

Радвам се, че живея! Изпълвам се с енергия, вълнение и ми прави удоволствие да бъда сред близки и приятели. В състояние съм да решавам проблемите си. Силата ми е по-голяма от проблемите! От тях мога да извлека поуки за по-нататъчното си развитие. Чувствам се спокоен. В ума ми вече цари мир!

При по-сериозни атаки, потърсете компетентна лекарска помощ. Специалистът ще ви предпише подходящите медикаменти, предназначени за облекчаване и пълно премахване на пристъпите. Веднъж излекувано, паническото разстройство не води до никакви усложнения.