Интересно

Кога ще е възможно „принтирането“ на органи?

био-принтер от "Organovo"Може би един ден ще имаме възможността да принтираме у дома си всичко, от което се нуждаем? В архитектурните училища например, 3D принтерите се използват от няколко години. В момента се разработват и още по-усъвършенствани принтери, които ще могат да „принтират“ и храни. Но какво бихте си помислили, ако видите принтер, които може да възпроизвежда човешки органи и кожа? Компанията Organovo разработват точно такъв тип 3D био-принтер. Според разработчиците подобна технология би могла да спаси много човешки животи. Вече няма да е нужно нуждаещите се да чакат месеци или дори години за донор.

Вече има и разработен прототип, които е способен да „принтира“ артерии, които според лекарите биха могли да се използват при сърдечни операции в близките 5 години. Този комерсиален прототип е разработен от биомедицинската компания Invetech и е предоставен на компанията Organovo, която е пионер в „био-принтерните“ технологии.

3Д принтиране на органи

Според компанията разработваща био-принтера,  „принтирането“ на други по-сложни и комплексни части на тялото като: сърце, кости и др. ще бъде възможно през следващите 10 години. Принтерът работи, използвайки 2 принтиращи глави. Едната глава е разположена отдолу и изгражда скелета на посочения орган, а другата глава нанася слоеве от клетки върху предварително изградения скелет. Предимството на тази технология е, че рискът органът да бъде отхвърлен е по-малък, защото на практика той е изграден от собствените клетки на пациента.

Лекарите и учените очакват тази технология да бъде изключителен бум в медицината, тъй като ще намали значително времето, което пациентите чакат нужните им органи. От Organovo планират да разпространят безплатно няколко подобни био-принтери в различни медицински центрове, като по този начин се надяват да допринесат за по-нататъшното развиване на тази технология.