Авто-Мото

Кратка история на хечбек автомобилите

Кратка история на хечбек автомобилитеХечбекът постепенно се превърна в един от най-популярните класове автомобили. И как да е иначе. Той съчетава голям, практичен багажник с компактността и поведението на нормален автомобил. А и има доста атрактивни предложения и във визуално отношение.

За това кой е пръвият хечбек „спорят” няколко автомобила. Представеният първоначално за комби Citroen Traction Acant Commerciale през 1938г. така и не се вписва в критериите за комби. При него обаче формата и функцията на задната врата, която е от две части, са и далеч от идеята за хечбек. Много по-близо до нея е Holden Kaiser-Frazer Vagabond от 1949г., които предлагат отново задна врата на две части, но и багажник без разделение от купето и сгъваеми задни седалки. Holden обаче и до днес не определят автомобила си като хечбек.

Вярвате или не Aston Martin също е компания, която е направила доста за днешния хечбек. Тя има няколко модела, които представят съответно първо цяла задна врата, отваряща се нагоре, сгъваеми задни седалки и др. Постепенно концепциите се доразвиват от Pininfarina, които през 1958г. разработват Austin A40 Countryman, но решават да използват двойна задна врата, разделена хоризонтално и махат задните странични прозорци.

През 1962г. Austin започва производство в Италия на наследник на А40, наречен A40S Combinata, който дефакто става и първият хечбек, носещ всички отличителни черти на днешните автомобили от класа: единна задна врата с панти в горния край, багажник без разделение от интериора, сгъваеми задни седалки и без прозорци над багажника.