Обзавеждане

Кресло Joe, с формата на бейзболна ръкавица – Джо Ди Маджио

Кресло Joe, с формата на бейзболна ръкавица - Джо Ди МаджиоКреслото с формата на гигантска бейзболна ръкавица направо си е за интериора на спортен бар. Дизайнерите са посветили своето творение на легендарния бейзболист Джо Ди Маджио – креслото носи неговото име, Joe. Няма в какво да ги упрекнем,избрана е достойна кандидатура. Американците смятат, че в историята на бейзбола никога няма да има по-велик бейзболист. Креслото с името на иконата на спорта изглежда плашещо, но да се седи на него , ох колко е удобно!

Донато Д’Урбино, Паоло Ломаци и Джонатан де Пас са измислили Joe в пика на конвейера и тиражируемостта. Всяко кресло е уникално, има «щампа» с името. В същото време толкова откровено обръщение към масите се е раглеждало като отказ от творческия снобизъм, от елитарния дизайн. «Ние решихме да си поиграем с масовото съзнание, – казват дизайнерите. – Както Анди Уорхол, който е издигнал на пиедестала на изкуството кутия супа Campbell’s, олицетворяваща културата на потреблението, сивото, еднакво ежедневие».

Джо Ди Маджио е станал синоним на тоталния спортен успех. Кой, ако не той,е въплъщавал онази американска мечта, към която радикално настроените 1970-тте, се отнасяли така скептично. Joe е създадено от същите тези борци-скептици. Измислено е през 1970 г., пуснато е за продажба през 1971 г. от компания Poltronova. Предполага се, че да седят на него могат двама. Отвътре креслото има стоманен корпус. Напълнено е с полиуретан. Креслото е с кожена тапицерия.