Кухните по света

Кухнята в Кампания – Италия

Кухнята в Кампания - ИталияШирокото производство на чушки, домати, картофи, пресен лук, копър, лимони, портокали и др., е известно за Кампания (Южна Италия). Популацията на региона е 5,995 (2011г.) милиона души, което го превръща във втория най-населен район в Италия. Простира се на 13,590 кв.км. В залива на Неапол се предлага голямо разнообразие от риба и морски дарове.

Кампания е един от най-големите производители на паста в Италия, особено на спагети. Рецептите за паста са разнообразни като стил и вкус. Спагети ала путанеска, е популярно ястие приготвено с домати, маслини, аншоа, люти чушки, каперси и чесън.

Районът е изключително популярен с производството на моцарела  (особено от млякото на воден бивол). Използва се в различни ястия.

Десертите включват – struffoli (пържени тестени топчици), десерти направени от рикота и др.

В оригиналната неаполитанска кухня, пицата е заела огромна част от менюто и е станала популярна в различни части на света. Пицата се приготвя на фурна, гарнирана с доматен сос, сирене (обикновено моцарела) и други продукти, в зависимост от културата и традициите. От оригиналната пица са произлезли и другите вариации в страната и света.

Разнообразието от рецепти е повлияно от местната аристократична кухня – съставени по сложен начин ястия, изискващи голяма подготовка. Районът е известен и със старите си традиции, простички ястия с малко съставки – паста с боб или зеленчуци.

Вино – Falanghina, Greco di Tufo и др.