Естетични процедури

Ринопластиката – всичко, което трябва да знаем

РинопластикаРинопластиката – пластика на носа е естетична хирургична операция, която се извършва под обща анестезия. Бихме могли да класифицираме ринопластиката като естетично-козметична операция при наследствени аномалии или постравматични увреждания на носа. В зависимост от хирургичната сложност, продължителността на операцията може да бъде от 40 мин. до 2 часа. Правилното диагностициране на увредите по време на прегледа, мнението на заинтересувания относно естетиката на носа и адекватното изпълнение по време на хирургическата намеса са гаранти за един добър естетически резултат- тоест, нос, подхождащ на конкретното лице.

През последните години ринопластиката от стандартна редуцираща операция се превърна във високо диференцирана, ориентирана към различните проблеми процедура, която съчетава редуцирането, уголемяването и репозициониране на тъкани в областта на външния нос. Добрият ринохирург трябва да се ръководи от ограниченията на хирургията, свързани с пола, възрастта и расата на пациента, независимо от неговите желания и да подхожда индивидуално към всеки случай.

Счита се, че ринопластиката е операция, която от техническа гледна точка не е особено трудна, но са малко хирурзите, които действително владеят целия спектър на техническите й нюанси. Перфектната оперативна техника безспорно има отношение към постигането на добри и предвидими резултати, но само тя не е достатъчна.

Необходима е както голяма доза артистичност, чувство за симетрия и асиметрия, добро познаване на психологията на пациентите и техните изисквания, както и медико-легалните проблеми, свързани с операцията. Съществуват много варианти на ринопластика – от минимални корекции до тотална реконструкция на носа.

Съвременната ринопластика почива на няколко основни принципа:

1. Да не се жертва функция за сметка на естетика.

2. Едноетапна корекция на носната преграда и външния нос.

3. Консервативна резекция на тъкани и едноетапна реконструкция.

Днес ринопластиката е една от най – популярните процедури в пластичната хирургия. По данни на социологически проучвания в много градове по света отстъпва само на пластиката на гърдите.

Ако вече сте избрали специалист, отидете при него на консултация, за да обсъдите вашите желания, възможните рискове и условия за правилна рехабилитация след процедурата. Ако в направените изследвания не са открити противопоказания за операцията, вече можете да съгласувате датата за нея с хирурга си. Ринопластиката може да се изпълни по закрит или открит метод. Закритият предполага разрези вътре в носа и се практикува само от опитни хирурзи. При този метод отоците и подуванията след операцията са минимални. „Открит” метод ползва най – вече новаците в бранша, за да са сигурни в точността на манипулациите и резултата. През първите дни след сваляне на превръзката носът е отекъл, той приема нормалната си форма за около месец.

Съществуват ли рискове?

Когато ринопластиката се извършва от квалифициран, лицензиран пластичен хирург, рискът от усложнения е минимален. Все пак съществува възможност от някои усложнения като инфекции, кървене от носа или реакция на анестезията. За минимизирането на тези рискове е нужно пациентът да следва всички препоръки и предписания на хирурга. Когато ринопластиката се извършва във вътрешността на носа, не остават никакви видими белези. Когато се използва така наречената “отворена техника”, или процедурата цели намаляване или сближаване на ноздри, остават малки белези в основата на носа, които в повечето случаи са незабележими.

Непосредствено след операцията, когато отоците все още не са изчезнали, е лесно да се забрави, че ще изглеждате далеч по-добре. Всъщност, голяма част от пациентите се чувстват депресирани за кратко след операцията, което е нормално и разбираемо. Но този етап бързо отминава. Ден след ден, носът започва да изглежда по-добре и по-добре и настроението се “повдига”. След седмица-две не си личи, че сте се подлагали на операция. Но пълното възстановяване е бавен и постепенен процес, понякога известно подуване, особено на края на носа, може да присъства в месеците след операцията. Крайните резултати от ринопластиката са видими в рамките на година. Решението за тази естетична корекция е преди всичко ваше и не трябва да зависи от реакциите на околните; ако вашите цели са постигнати, значи операцията е била успешна.

Ринопластиката е сравнително лека за понасяне процедура. Престоят в болничното заведение, след провеждането е обикновено 24 – 72 часа. На следващият ден оперираните могат да се обслужват самостоятелно и да изпълняват ежедневните си задължения. Възстановителният период е между 7 и 20 дни и зависи от обема на операцията, нанесената травма, индивидуалните особености на пациента: пол, възраст, вредни навици, вредно влияние на обкръжаващата среда, физическа активност и други.

Ринопластиката може коренно да промени вашият външен вид, да коригира вродени или придобити дефекти на дишането да подобри общата визия на лицето и самочувствието на пациента. Ако не сте доволни от носа си, искате да промените големината или формата му, да отстраните гърбицата, да стесните ноздрите, да повдигнете върха и той да стане малък и прав или леко чип, то ринопластиката е вашата оперативна интервенция.
Носът е най-централната и забележима част на лицето и съществен фактор за неговата пропорционалност и хармоничност.