Здраве

Лечение на хемороиди

Лечение на хемороидиМедикаментозно лечение на хемороиди

Лечението на хемороидите може да започне във всеки стадий на заболяването, но колкото по-рано пациентът потърси помощ, толкова по-бързо и лесно ще премине терапията. Острите хемороиди обикновено се развиват неочаквано, след тежка физическа работа, вдигане на тежести, или внезапни промени в диетата.

При остри хемороиди се прилага посимптомно лечение и след изчезване на симптомите, пациентите трябва да се придържат към балансирана диета на хранене и да избягват прекомерни физически усилия.

Ако страдате от хронични хемороиди с периодични обостряния се прилагат няколко методи на лечение. В началните стадии на болестта (когато пациентът е измъчван от болка, усещане за парене в ануса, а понякога и кървене) вашият лекар може да предложи медикаментозно лечение. В тези етапи развитието на болестта може да бъде успешно възпирано с години, ако се прилагат подходящи лекарства и се следват няколко прости правила.

Трябва да се избягва пикантна и мазна храна, да не се вдигат много тежести, да не седи дълго време и да се избягва преохлаждане. Това обаче не гарантира на лицето пълно излекуване, но намалява честотата на обострянията на заболяването.

За медикаментозно лечение на хемороиди съществуват различни лекарствени средства, които съдържат една или повече активни съставки за облекчаване на болката, съдосвиващи, антисептични и др.

За облекчаване на болката обикновено се използват локални анеститици като лидокаин, новокаин, бензокаин, тетракаин и др., както и аналгетици.

Съдосвиващи (вазоконстрикторни) средства, като епинефрин, фенилепинефрин и др., се използват за свиване на разширените съдове в хемороидалните възли, което спомага до известна степен и за облекчаване на болката.

Антисептичните средства се използват за предпазване от възпаления, бактерии и микроорганизми в областта на ануса. Такива средства са боровата вода, фенола и др.

Трябва да се знае, че всяка от прилаганите съставки може да предизвика странични ефекти, като повишаване на кръвното налягане, безпокойство, тремор, парене, сърбеж, алергични реакции.

Медикаментите за лечение на хемороиди могат да бъдат с локално приложение, да се приемат през устата или да се въвеждат с инжекция.

За локално приложение се предписват различни мехлеми, кремове, гелове, пяна, супозитории (свещички) и др. Прилагането на мехлемите и кремовете става чрез намазване на тънък слой в областта и около ануса при външни хемороиди. При вътрешни хемороиди лекарството се въвежда в ануса обикновено чрез специални приспособления прижолени към опаковката. Ако такова приспособление липсва, процедурата може да се извърши с пръст.

Супозиторите също се въвеждат с пръст в ануса. Преди и след процедурата ръцете обилно се измиват с вода и сапун.

За лечение на хемороиди съществуват различни лекарствени препарати, които се приемат през устата. Трябва да се знае, че някои от тях предизвикват дразнения на стомаха и други странични симптоми. За постигане на оптимален резултат при лечението и намаляване на неприятните странични ефекти, лекарствата трябва да се прилагат по лекарско предписание. Преди започване на лечението трябва внимателно да се прочетат упътванията в листовката.

Инжекциите е препоръчително да се поставят в лечебно заведение, задължително след преглед и предписание от лекар.