Авто-Мото

Намаляват ли спойлерите разхода на гориво

спойлериСпойлерите са много обичани от почитателите на тунинга. За това колко те са реално ефективни обаче има доста спорове. Факт е, че ако просто купите спойлер и го сложите на колата си, е по-вероятно да й навредите, отколкото помогнете. Добре изчислен за автомобила спойлер обаче предизвиква спорове за това доколко ефективен е, особено за разхода на гориво.

Всъщност зависи от типа на спойлера. Ако е спойлер, целящ увеличаване на сцеплението, то тогава това допълнително съпротивление няма да помага на разхода, а напротив. Той ще действа като допълнителна спирачка точно както отворените прозорци или шибидах. Освен това той е и допълнително тегло, което трябва да носите. Някои дори твърдят, че снижаване на автомобила ще има по-добър ефект за сцеплението и за разхода, отколкото спойлера.

Но все пак днес спойлерите на повечето обикновени автомобили не са направени с цел да повишават сцеплението. Тяхната идея е да прекарват максимално бързо и гладко въздуха покрай автомобила и да намаляват завихрянето му зад него. По този начин те реално помагат за подобряване на разхода, макар и не с много. По-добър ефект имат сплитерите и намаляването на съпротивлението под автомобила (тоест гладък под и да е по-ниско до земята).