Полезни храни

Не се лишавайте от хляб

хлябМного хора смятат, че консумирането на хляб води до затлъстяване и го избягват. Така те се лишават от богатите на разтворими и неразтворими влакнини, на минералите калций, желязо, цинк, селен, на витамините от група B( особено B5), антиоксиданти, бета каротин, омега-3 мастни киселини.

Всички тези вещества се съдържат в истинския ръжен хляб, а не в оцветения. Той е от така наречените кисели хлябове, които набъбват в стомаха и буквално метат отпадните продукти от червата. Пече се 1 час и има срок на годност 10 дни. Хляб с по-дълъг срок на годност е пълен с консерванти.

Хлябът Бонус също е много полезен. Той е без брашно, с добър метаболитен ефект и подобрява перисталтиката на червата. Създава чувство на ситост и подобрява липидната обмяна.

Тези хлябове съдържат фитоестрогени, които предпазват от рак на дебелото черво, на гърдите и простата. Те съдържат свободни въглехидрати, влияещи много добре на микрофлората. Имат имунопротективен и имуностимулиращ ефект.

Хлябът трябва да присъства в менюто на всеки. Най-добре е да бъде препечен. Тогава той е с по-ниско водно съдържание и стимулира отделянето на по-големи количества стомашни сокове, подпомага по-доброто усвояване на хранителните вещества.