Обзавеждане

Основни принципи при избиране на диван

избор на диванДиванът е един от най-важните елементи от обзавеждането. Външният му вид трябва да бъде съчетан с висококачествена изработка. Елегантният дизайн, удобните подлакътници и многото възглавници не са определящите характеристики на качествата на меката мебел. Най-важното предимство е той да е сглобен здраво от различните си части и пълнежът под тапицерията да е достатъчно удобен и издръжлив.

За различните цели, с които се използва, диванът трябва да е с различни характеристики. От важно значение е дали искате да го използвате като удобно си полягате за гледане на телевизия или ви е нужен само като част от изтънченият ви декор. Зависи също и кой ще използва диванът, за децата например са подходящи модели различни от тези за възрастни. Освен това отделните мебели имат различно дълъг период на използване.

Качествените рамки са изградени от дървен материал –дъб,бук, а не от плоскости, изградени от слепени дървени стърготини. Колкото по-тежък и масивен е диванът, толкова по-качествен е той. Освен това важен момент е начина на сглобяване на конструкцията на рамката на дивана, т.е. необходимо е допълнително да са подсилени ъглите, за да може да са с подходяща здравина в зависимост от натоварването. Отделните плоскости на рамката трябва здраво да са залепени и укрепени с винтове.

Пълнежът определя начина, по който диванът ще заеме формата на тялото ви, респективно усещането за комфорт. Сядането върху дивана е важен момент от избора му. Препоръчително е да се заемат различни пози за голям интервал от време, за да се усети напълно дълбочината на дивана, плътността на пълнежа, еластичността му. Височината за сядане и положението на краката са определящи, защото колкото и добро да е технологичното изпълнение в изработката, неподходящият размер го прави неергономичен.

Предлагат се множество текстилни, кожени или синтетични материи за тапициране. Всички те имат различна здравина, издръжливост , цена и разбира се външен вид. Колкото повече нишки, разположени една до друга имат текстилните тапицерии, толкова по здрави са те. Изкуствените материи пък са особено неподходящи и некомфортни,ако сте решили да използвате диванът си пълноценно. Най-лесна за поддръжка е естествената кожена тапицерия.

Поддръжката на различните материи е различна. Някои се обработват със специални препарати, други само с вода, а пък за трети се използва само суха кърпа.. Така че, трябва строго да се спазват инструкциите от етикетите на тапицерията.Предлагат се материи, които са по-устойчиви на огън, което също е важен фактор. Степента на деформация причинена от влага и вода също е важна.

Преди да го купите

Покупката на дивана зависи и от това за колко време ще е готов, защото различните поръчки изискват различен период за изпълнение. Важни фактори при избора са и гаранционният срок, както и опцията да го върнете обратно.