Технологии

Откъде да започна при избор на отоплителен уред?

отоплителни уредиНашите домове и офиси имат нужда от отопление 5-6 месеца от годината. При непрекъснато растящите цени на тока и парното, изборът на уред, който да осигурява топлинния комфорт в помещенията, е много важен.

Изборът на отоплителен уред зависи на първо място от големината и разположението на помещението, където ще бъде ползван.

Факторите, които трябва да отчетете са:

  • Стара или нова сграда? Тук имаме пред вид не само наличието на тополизолация, но и на промените в строителните стандарти. В средата на миналия век например, нормалната височина на таваните е бил поне 3.50 метра. През 90-те години част от новопостроените жилища са с височина на тавана 2.30 метра. Стандартната височина в момента е около 3 метра. В този случай планирайте 70-120 вата мощност на 1 квадратен метър.
  • Брой външни стени, така ще знаете дали се губи много енергия;
  • Разположение спрямо посоките /южните апартаменти са по-топли от тези със северно разположение/;
  • Размер на прозорците. Колкото и красиви да са т. нар. френски прозорци, които са по-големи от стандартните, те изискват до 50 на сто по-мощен отоплителен уред от стандартните.
  • Дограмата и топлоизолацията могат да спестят наполовина енергията, която се изразходва за отопление.
  • Не на последно място трябва да отчетете климатичните особености на мястото, където живеете /ако сте в планински район, ще ви трябва повече мощност на квадратен метър от стандартната /.

Ако искате електроуредът да ви служи в различни помещения, съобразенте мощността с най-голямото от тях.

Кой електроуред е най-подходящ за отопление на жилище?

Ако искате уред, който до премествате в различни стаи, то трябва да избирате между маслен радиатор или вентилаторна печка.

Маслените радиатори са най-популярният електрически уред за отопление. Те са мобилни, безопасни за употреба, имат елегантен дизайн. Подходящи са за помещения до 30 кв.м. Маслените радиатори имат няколко режима на отопление, а при най-ниската степен поддържат температура 5 градуса с минимален разход на ток. Термостат регулира автоматично температурата през цялото денонощие.

Вентилаторните печки се използват като втори отоплителен уред или в преходните сезони. Според материала на нагревателя се делят на печки с метална спирала и с керамична пластина. Най-безопасни са вентилаторните печки с керамичен нагревател. Така наречените духалки са евтини, не заемат много място, лесно се пренасят и бързо стоплят малко помещение.

Конвекторите са най-разпространени за отопление на офиси, магазини, вили. Този тип уреди не могат да бъдат премествани, те са стационарни. Създадени са с модерен дизайн, така че ефектно се вписват в интериора. Конвекторите работят безопасно и може да бъдат използвани денонощно.

Като изключим първоначалната инвестиция, може би най-икономичният начин за отопление на ток е с инверторен климатик клас А. Най-препоръчвани са климатиците от типа „сплит-система”. При тях се монтират две тела – едното в помещението , а другото от външната страна на жилището. Хубавото е, че източникът на шум при работа е външното тяло.

Голям е интересът към мобилните климатици. Те не изискват специален монтаж – само се включват към отвор за комин. Могат да се местят в различни помещения. Един от недостатъците им е, че са по-шумни при работа.