Рецепти

Плодове и зеленчуци за бебето – трябва да бъдат сготвени?

Плодове и зеленчуци за бебетоТова е въпрос, на който може да получите много различни отговори! …

Дали или не трябва да готвите плодовете и зеленчуците за вашето бебе зависи отчасти от етапа на неговото развитие – и отчасти от конкретния плод или зеленчук, който мислите да му дадете.

Нека да разгледаме някои от причините, които можете да изберете, за да готвите за малкото човече …

Намаляване на риска от задавяне

Много сурови плодове и зеленчуци, разбира се, представляват опасност от задавяне за бебето.

Вземете моркова, например – в сурово състояние той е много твърд и – освен ако детето ви няма молари (задни зъбки) – то може лесно да отхапе парче, което не е в състояние да сдъвче. Варените моркови, от друга страна, са достатъчно меки и са идеална храна.

Алтернатива на готвенето на плодовете или зеленчуците, за които се опасявате че може да представляват опасност от задавяне за вашето бебе, е да ги поставите в Sassy Teething Feeder (чаша-фидер за бебета). Това му позволява да гризе по-малки хапчици, като мрежата предотвратяване отхапването на голям залък (нещо като пюре „направи-си-сам“!).

Друг вариант е да се опитате да настъргвате суровите твърди зеленчуци на много ситно.

Не забравяйте, обаче, че някои сурови продукти – като зрялата, сочна круша например – не следва да бъдат опасни за вашето бебе. Ако на пипане е мека, то не следва да се нуждае от готвене за бебета над 6-месечна възраст.

Смилаемост

Суровите плодове (с изключение на банан и авокадо) и зеленчуци може да са по-трудно смилаеми за вашето бебе от готвените такива.

Това е така, защото пресните продукти съдържат вещество, наречено целулоза. Човешката храносмилателната система третира целулозата като отпадъчен продукт – което означава, че суровите плодове и зеленчуци може да предизвикат диария при бебето.

Готвенето омекотява целулозата или я разгражда напълно, което прави храната по-лесно смилаема.

Но все пак се оказва, че много бебета приемат и смилат суровите плодове и зеленчуци перфектно след 6-месечна възраст.

Ако решите да въведете твърди продукти в режима на вашето бебе по-рано, тогава ние бихме ви посъветвали да готвите продуктите за вашето бебе, докато храносмилателната му система се развие напълно.