Взаимоотношения

„По-добрият“, защото…

добър мъжАко имаше гаранция за качеството на мъжете, които избираме, може би и „рекламациите“ накрая биха били по-малко. Какво ни „гарантира“ добър мъж и на каква почва вирее това понятие?! „Добрият“ по каталог (със собствена визия за нещата) е мечта на всяка жена. И тъй като всички знаем, че принцовете са в приказките, ето „под какво“ да търсим шаблона на доброта:

1. Има брат/ сестра. (Потушете смеха от изумлението си. Факт е, че израсналите сред голямо семейство деца са по-малко егоисти от другите; имат отстъпчив характер; проявяват загриженост; свикнали са на „когато има за мен, има и за другите“. Силните отношения между братя и сестри говорят много повече, отколкото думите на човека.)

2. Израснал е в здраво семейство. (Колкото и да съм отричала това, наистина е изключително вярно. Моделите в семействата се повтарят. Корените са толкова важни, че нямаме ли уважение към тях, нямаме и към нищо друго.)

3. Има домашен любимец. (Обикновено хората, които отглеждат животни са посветени в грижата и умеят да отдават любов и внимание. Не се страхуват от ангажимент с/ към другия. „Родители са“ много преди истинското майчинство/ бащинство)

4. Приятелите му са стойностни хора. (Всички знаем приказката: „Кажи ми какви са ти приятелите, за да ти кажа какъв си“. Важността на петте души, с които споделяме най-много времето си е неоспорима. Отровни ли са приятелите му, отровата е и в него.)

5. Има образование и не спира да се развива. (Факт е, че в днешно време всеки може да има колкото си иска, толкова дипломи и че всеки втори е студент, но дори желанието за образование дава сигнал за човека.)

6. В речника му отсъстват думи като „няма“, „не мога“, „не знам“ и на въпроса: „Как си?“, не отговаря: „Ами какво да ти кажа, кретам. Да минава времето“. Отношението към времето показва отношение към всичко останало. „Убиващите го“ са убити много преди да се впуснат в него.)

7. Издържа се сам. („Само пуснатият в морето се учи да плува“. Колкото по-рано се е отделил от бюджета на мама и тати, толкова по-отговорен е станал.)

8. Избрал е да отгледа детето си след развод/ смърт и за него то е на първо място. (В класическия случай, когато детето остава при майката, непрестанно полага грижи, внимание, средства. Такъв мъж тежи много.)

9. Подреден е. (Подредеността издава организираност на много нива.)

10. „Чуй какво говори за хората и разбери какъв е“. (Всички знаем, че това, което виждаме в околните е само и единствено наше огледало. Ако не казва „И какво?! Направил си, направил бизнес, ама то ясно, че ще фалира с неговите умения“, а „Браво! Чудесна инициатива! Успех!“, то явно няма да ти се наложи да търсиш „добрия“ под дърво и под камък.

Поговорихме за „Него“  с детайли. (Всъщност оставихме на детайлите да говорят.) Всеки има различна представа за добро ( и за себе си), но когато подробностите говорят, представите се размиват… 🙂