Здраве

Здравословно хранене

Здравословно храненеВ днешно време наднорменото тегло и затлъстяването стават един от основните проблеми, които водят до множество болести както на тялото, така и на духа. Рядко се среща човек, който никога през живота си да не се е подлагал на диета.

В борбата си с излишните килограми сме пробвали какво ли не- нисковъглехидратна диета, диетата на Аткинс, Японското чудо, диетата на Рене Зелуегър и много други. Да не говорим пък за безбройните хранителни добавки, които ни обещават изваено тяло без никакви усилия. Уви, това не е възможно.
Време е да забравим за диетите.

Всички те представляват един шок за организма- първо от ограничения прием на храна, а след това от бързото възвръщане на килограмите. За това е време да погледнем по нов начин на борбата с излишните килограми и да се отървем от тях завинаги. Това е възможно чрез правилно и здравословно хранене.

В днешното забързано ежедневие, в което обикновено се храним със сладкиши, сандвичи и полуфабрикати, това не е никак лесно. Всички тези храни, в комбинация с бързото им изяждане са доста вредни за нас.

За да живеем, ние имаме нужда от енергия, вещества, с които организмът ни да регенерира клетките си и микроелементи, които са жизнени за нашия метаболизъм.

За да функционира правилно тялото ни, ние трябва да знаем как да задоволим хранителните му нужди. Калориите, които приемаме, трябва да кореспондират с калориите, които изразходваме. Ако искаме да осигурим най-добрите условия за правилното функциониране на нашия организъм, трябва да внимаваме какво ядем. Храната трябва да подобрява нашето външно и вътрешно състояние.

Да изглеждаме добре не означава само да бъдем с идеално тегло, а също и с гладка кожа, блестяща коса, здрави нокти и разбира се това, което ще ни направи привлекателни е живецът и енергията, които да струят от нас.

Ето някои основни насоки, с които може да положите начало на здравословния си хранителен режим:

– всяко едно хранене през деня извършвайте в точно определено време;
– яжте по 4-5 пъти на ден, но по малко;
– хранете се бавно и дъвчете много храната;
– осигурявайте на организма си всички витамини, минерали, аминокиселини, от които се нуждае;
– заменете пърженото с печено или готвено на пара;
– гответе с минимално количество мазнина, по възможност използвайте зехтин;
– избягвайте месата с високо съдържание на мазнини;
– редовно консумирайте риба- тя съдържа много белтъчини, калций, фосфор, омега-3 мастни киселини;
– приемайте умерено сол;
– ограничете приема на тестени изделия, яжте пълнозърнест хляб;
– яжте достатъчно плодове и зеленчуци;
– пийте поне 2 литра минерална вода на ден;
– намалете консумацията на захар, заменете я с кафява захар;
– ако не можете без шоколад, яжте само натурален;
– избягвайте алкохола;
– движете се повече, спортувайте;
– когато изпитвате глад не се нахвърляйте върху вафли или солети. По-добре задоволете глада си с плод.

Сигурна съм, че тези съвети безспорно ви са известни. Най-важното е да не търсите мигновен ефект. Бъдете търпеливи и вярвайте в положителния резултат. Не забравяйте- това не е диета, която се пази седмица или две. Нека това бъде вашия начин на живот.