Отслабване

Тайният ключ към здравословното отслабване

здравословно отслабванеПрез последните години нашите хранителни навици се нуждаят от сериозен ремонт. Честичко похапваме в ресторантите за бързо хранене, тайничко поглъщаме висококалорични десерти и се наливаме със сладки и най-лошото – газирани напитки. „Тази диета” определено ще ни направи препълнени отвътре и пухкави отвън. Промяната на начина на хранене не е чак толкова сложна задача. Просто трябва да имаме хигиена на прием на вредни храни, като ги заместваме със здравословни.

Повечето от поглъщаните калории идват от храни с високо съдържание на мазнини и захари – сладкиши, бисквити, захарни изделия, хляб и тестени изделия. Същото се касае и за калориите в пилешките ястия, които консумираме често панирани или пържени, газираните напитки, енергийни и спортни напитки, пица, различни пайове, чипсове и прочие боклуци. Много е важно да отстраним тези „мръсни” калории от менюто си, като ги заместим с плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки и други полезни храни.

Най-големите ни врагове са твърдите мазнини и добавените захари. За да имаме хармонично и слабо тяло, да се отървем от излишните килограми, паласки и прочие тлъстини, е задължително да се ограничат транс и наситените мазнини. Обърнете гръб на бързото хранене и рафинираните продукти, също и на белият хляб. Режимът ви трябва да бъде стриктен и да включва минимални количества натрий (готварска сол). Солта увеличава шансовете ви да се сдобиете с високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания. Добър заместител на готварската сол са хималайската и морската сол.

Добавете по-питателни храни към вашата диета. Избегнете тлъстите меса и на тяхно място поставете бобови култури и морски дарове. Яжте минимум 500 гр. риба седмично, а вместо масло и маргарин използвайте зехтин, рапица, кокосово масло, които са добри приятели на талията и сърцето ви. Заменете белите зърнени храни с пълнозърнести продукти. Наблегнете на: обезмаслени или ниско маслени млечни храни, яйца, боб, зеленчуци и плодове.

Любимата пица съдържа доста калории, рафинирани съставки и мазнини. Заменете блата с такъв, направен от пълнозърнесто брашно; използвайте за пицата си зеленчуци и сирена с малко съдържание на мазнини; за финал залейте със зехтин.

Пълнозърнестите храни са важна част от хранителния режим на човек, подложен на диета или здравословен режим на хранене. Те са пълни с фибри, които ще ви помогнат да се отървете от излишните килограми. Включете в диетата си – пълнозърнест, кафяв и черен ориз, ечемик и други.

Какво са твърди мазнини?

Мазнините могат да бъдат наситени и ненаситени мастни киселини. Обикновено са твърди при стайна температура. Бързичко бягайте от тях! Твърдите мазнини ще намерите в маслото, маргарина, животинските мазнини и други. Много от продуктите на пазара съдържат в състава си твърди мазнини – колбаси, сирена, бекон, пилешка кожа и други.

Полезните мазнини са тези, които са течни при стайна температура – зехтин, рапица и други. Ограничете приема на пакетирани десерти, полуфабрикати и тлъсти меса.

По-малка чиния = по-слаба фигура

Вашите родители казвали ли са ви да си изядете всичко от чинията? Вие вече не сте малко дете, а дори да бяхте, не сте длъжни да „омоцвате” голямата, препълнена с храна, чиния пред себе си. Хората, свикнали с идеята да си изяждат всичко, преяждат най-често. Тук е много важно да приемате точно толкова, колкото ви е необходимо за организма. Регулирайте количеството приета храна:

 • Яжте по-малки ястия;
 • Никога не си слагайте допълнително;
 • Не дръжте храна около себе си, която да ви изкушава;
 • Винаги може да запазите остатъците от храната в малки кутийки за съхранение в хладилник;
 • Научете се да си слагате правилният размер порция;
 • Никога не преяждайте – засищането идва около 15 минути, след като сте поели храната.

Съвети за хранене навън

В повечето ресторанти обикновено сервират пре-достатъно големи порции само за един човек. Когато плащате вие си мислите, че трябва да изядете всичко, но за да отслабнете, това е най-грешното, което може да си причините. Когато отидем в ресторант най-често си поръчваме салата, предястие и основно ястие, а някои от нас дори и десерт. Много простичко би било да разделите порцията си с другите на масата. Тук има тънък момент. Трябва да си забраните следното:

 • Да не посягате честичко към чуждите чинии, тъй като по този начин не можете да контролирате приема на храна;
 • Хапвате точно това, което виждате и нищо повече, например разделената порция салата или основно и … край!
 • Ако имате дете и поръчате твърде много неща за него – не ги дояждайте. Вземете ги с вас за вкъщи.
 • Винаги може да си вземете останалата храна в кутия за вкъщи;
 • Предпочитайте да си похапвате здравословни предястия, супа или салата вместо основно.
 • За десерт може да си поръчате предлаганите сезонни плодове.

Размерът на храната е важен

Не може всеки път да теглите и да измервате в калории храната, която поглъщате. Вместо това се научете да превръщате храната в образ от ежедневието и по този начин ще помните точно колко сте погълнали. Например: пържола, колкото тесте карти; салата, колкото бейзболна топка; няколко картофа, колкото чипове за покер; ориз, колкото тенис топка; палачинка, колкото CD; сладолед, колкото топка за голф; зехтин, колкото капачка от минерална вода; и т.н. и т.н. Това ще ви помогне и улесни да се справите с размера на порциите и пресмятането на приеманата храна.