Рецепти

Приготвяне на бебешка храна с консервирани зеленчуци и плодове

бебешка храна с консервирани зеленчуци и плодовеКонсервираните зеленчуци и плодове могат да бъдат по-лесно достъпни от пресните – но дали са приемлива алтернатива за използване в хранителните рецепти за вашето бебе?

По традиция, консервираните продукти имат лоша репутация, счита се, че са с високо съдържание на сол или захар, недостатъчно хранителни и кашкави като текстура.

Но преди да отхвърлите изцяло консервираните храни, съществуват някои положителни аспекти, които си струва да се обмислят!

Какво се случва с плодовете и зеленчуците по време на процеса на консервиране?

Повечето консервни заводи са разположени в близост до зеленчукови и овощни производствени райони. Предимството на това е, че минава много малко време между прибирането на продукцията и началото на процеса на консервиране.

Както обсъждаме в нашата статия за Приготвяне на бебешка храна със замразени зеленчуци и плодове, времето между прибирането на продукцията и преработката й е от голямо значение за нейната хранителна стойност. Плодовете и зеленчуците, които се консервират или замразяват в рамките на часове след тяхното прибиране ще са в чудесно състояние в началото на тяхната обработка, от гледна точка на хранителните им стойности.

След като продуктът достигне до завода за консервиране, той се обелва, ако е необходимо, след това се затваря в консерви чрез машини. След това консервите се пълнят до предварително определено ниво с течността за консервиране (обикновено вода, физиологичен разтвор, сироп или сок) и се загряват предварително, преди да се запечатат.

Накрая, запечатаните консерви се нагряват до различни температури (в зависимост от вида на продукта) и за различни периоди от време. Това унищожава всички патогенни микроорганизми, които могат да доведат до хранително отравяне или организми, които могат да доведат до разваляне на храната, което гарантира, че продуктът може да се съхранява в продължение на дълги периоди от време без охлаждане.

Как процесът на консервиране се отразява на хранителните вещества в плодовете и зеленчуците?

Няма съмнение, че готвенето на продуктите, участващи в процеса на консервиране води до загуба на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. Но степента на загуба на хранителни вещества е предмет на разгорещени спорове.

Разпространен доклад, публикуван през 1997 г. от Университета на Илинойс, Отделът по науката за хранене и човешко хранене, открива, че хранителното качеството на консервираните продукти може да се сравни с това на пресните и замразените плодове и зеленчуци. Изследването е извършено по поръчка на Съвета по стоманено консервиране към Американския институт по желязото и стоманата, част от консервната промишленост (което, разбира се, може предизвика съмнения по отношение на резултатите).

Въпреки това, констатациите предполагат, че, въпреки че има известна загуба на витамини по време на процеса на консервиране, може да има и положителни страни в консумацията на консервирана продукция. Това мнение е подкрепено от Американския институт за изследване на рака.

Доклад на Университета на Илинойс  заявява, че съдържанието на фибри в плодовете и зеленчуците не се влияе от процеса на консервиране. В действителност, процесът на загряване изглежда прави фибрите по-разтворими, което помага на организма да го усвоява по-ефективно. Съдържанието на витамин А в консервираните продукти е сходно с това в пресните и замразените плодове и зеленчуци.

Изследователите установили също, че нивата на витамин А в някои зеленчуци са по-високи (тиквата, например).

Един важен каротеноид (антиоксидант) – ликопенът – е по-полезен за тялото, след като премине през топлинна обработка или бъде консервиран. Доматите съдържат ликопен, и затова много експерти считат, че консервираните домати са действително по-хранителни от пресните (научете повече за използването на домати в бебешките рецепти тук).

Въпреки че се наблюдава известна загуба на витамин С по време на топлинната обработка на плодовете и зеленчуците, нивата на витамин С в продуктите след консервиране остават постоянни (с други думи, няма по-нататъшна загуба на витамин С) в продължение на 1-2 години след това. Хранителните стойности при пресните продукти, от друга страна, наистина намаляват с времето.

Други предимства на приготвянето на бебешка храна с консервирани зеленчуци и плодове

Те са удобни (няма белене, чупене – дори и готвене – всичко това е направено вместо вас).

Те дават възможност на бебето ви да опита по-широка гама от плодове / зеленчуци, отколкото можете да набавите по друг начин, независимо дали пресни, замразени или сезонни.

Тъй като плодовете и зеленчуците са измити, обелени и преработени, остатъци от пестициди са значително намалени в сравнение с не-органичните продукти. Докато  пресните, не-органични плодове и зеленчуци често се подлагат на допълнително третиране на пестицидите след прибиране на реколтата, това рядко се случва при продуктите, предназначени за консервиране. Това е така, защото времето между прибирането на реколтата и обработката е много кратко.

Консервираните продукти често са по-евтини, отколкото пресните.

Какви са недостатъците на използването на консервирани плодове и зеленчуци в хранителните рецептори за вашето бебе?

Консервите изведнъж ви изглеждат много по-здравословни, нали?

Но преди да напълните пазарската си количка с множество консервирани храни, все пак има и някои негативни страни, които трябва да знаете!

Консервираните зеленчуци често са с високо съдържание на натрий. Това им помага да се съхранят за по-дълго и се използва като подправка (за съжаление, много консуматори намират безсолните зеленчуци за твърде блудкави!). Някои експерти препоръчват изплакване на консервираните зеленчуци, за да се отстрани натрия – но това премахва само около 40% (изстискването на продукта е дори по-лошо, разбира се, и премахва само една трета от натрия). Изплакването на зеленчуците също отмива много водоразтворими витамини.

Някои производители използват химикалът БФА /Бисфенол А/ по ръбовете на консервите. Установено е, че БФА има вредни ефекти върху тялото и много страни вече са забранили използването му в производството на бебешки бутилки. Има възможност БФА, използван по ръба на консервите да попадне в самата храна и скорошно изследване, публикувано от списанието на Американската медицинска асоциация показва, че нивата на БФА в организма могат да се повишат в резултат на това.

Консервираните плодове често се затварят със захарен, гъст сироп

Консервираните продукти безспорно са „кашкави“ в текстурата си. Като цяло, това не позволява на вашето бебе да опита истинската текстура на пресните плодове и зеленчуци.

Много от хранителните вещества, останали след консервиране се отделят и остават в течността за консервиране.

Някои консервирани продукти (доматите в частност) може да съдържат парченца кора и сърцевина. Това е по-малко разпространено в по-скъпите, добре известни марки – но все пак е много важно да проверявате съдържанието много внимателно, преди да го предлагате на вашето бебе.

Консервираните плодове и зеленчуци може да не са подходящи за бебета с Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит.

Съвети за закупуване, съхранение и готвене на консервирани зеленчуци и плодове за вашето бебе

Ако все пак решите да използвате някои консервирани продукти в менюто на вашето бебе, ето няколко съвета, които да ви гарантират, че храните, които приготвяте, са възможно най-питателни …

Проверявайте внимателно етикетите. Търсете зеленчуци без съдържание на сол (натрий), които са все по-широко достъпни с ръста на потребителското търсене. Някои марки дори предлагат органични консервирани продукти. Избирайте плодове, консервирани в собствения си сос – не в сироп. Дори и консервираните зеленчуци могат да съдържат захар – уверете се, че вашите са без захар. Проверявайте също и за други добавки / консерванти.

Определете дали на ръба на консервата, която купувате има БФА. Най-добрият начин да направите това е да се свържете с производителите директно – струва си да го направите, тъй като след това можете да търсите и закупувате само техните продукти. Може също така да потърсите конкретен продукт от списъка на Treehugger, който представлява списък от седем компании, които доказано използват консерви без БФА.

Избягвайте консервирани зеленчуци в сосове. Това обикновено съдържат сол

Уверете се, че консервите, които купувате, не са надути, пробити или с вдлъбнатини. Съдържанието вероятно е развалено и може да бъде много опасно да се консумира.

Уверете се, че зеленчуците / плодовете в стъклени буркани са плътно запечатани и нямат никакви дефекти.

Неотворените консерви трябва да се съхраняват на хладно място, при температура, която не надвишава 75°С F. Пренареждайте консервите по рафтовете (като слагате новите зад старите), за да сте сигурни, че ги съхранявате възможно най-кратко време.

След като сте отворили консервата, сложете неконсумираните плодове / зеленчуци в подходящ съд и съхранявайте в хладилник максимум два дни.

Консервираните зеленчуци вече са сготвени – те не се нуждаят от допълнително готвене, тъй като това ще доведе до загуба на допълнително количество хранителни вещества. Вместо това, те трябва внимателно да се нагреят до температура, подходяща за сервиране, след което веднага да се махнат от котлона.

Стопляйте зеленчуците в течността от консервата, за да се възползвате максимално от всички хранителни вещества, които може да са изхвърлени в течността по време на съхранението. Използвайте излишната консервна течност в супи, яхнии и т.н., вместо вода, за максимално оползотворяване на тези хранителни вещества.

Нека да обобщим…

Истински пресните плодове и зеленчуци са най-добрият избор за вашето бебе. Абсолютно пресните продукти не могат да се заместят по отношение на техните хранителни качества, текстура и – разбира се – вкус.

Но когато пресните продукти просто не са налични, замразените – и след това консервираните – плодове и зеленчуци са приемлива алтернатива за рецептите за вашето бебе … стига горепосочените указания внимателно да се следват.