Кухните по света

Средиземноморска кухня срещу Средиземноморска диета

Средиземноморска кухняСредиземноморската кухня е храна от културите в близост до Средиземноморието (Средиземно море). Този район обхваща голямо разнообразие от култури, а историческите връзки в региона, са довели до множество общи елементи в кухнята.

Полезна ли е Средиземноморската кухня? Това се оспорва, все още. 

Какво е Средиземноморска диета? Средиземноморска диета и Средиземноморска кухня, имат ли нещо общо по между си? Отговорът тук е – и да, и не… По-скоро Не, отколкото Да… и по-скоро Да, отколкото Не! Събрала съм доводи, подкрепящи и двете твърдения. От вас зависи на кое ще се доверите.

През отминалата 2013 год., някои изследователи отчитат връзката между Средиземноморския стил на хранене и по-доброто здраве на мозъка. Хммм… Постоянно изскачат нови изследвания за ползите от Средиземноморското хранене. А зададохте ли си въпроса: Кои страни ни дадоха пицата, лазанята, агнешкото сувлаки и др., и сега ни учат на здравословно хранене? Е, всъщност за пицата се твърди, че е произлязла от Щатите… Но като кажете пица, за какво се сещате?

Нека си отговорим на едни от най-често срещаните въпроси, свързани със Средиземноморското хранене и здравето.

Типичните храни, включени в Средиземноморската кухня и диета:

Медитеранското хранене се основава на простичко готвене и включва всички храни, който вече консумирате, но в различни пропорции (Средиземноморска диета). Храната е на растителна основа, като акцентира върху плодове и зеленчуци, зърнести храни, семена, боб и зехтин. За разлика от Западноевропейската кухня, яйца, мляко и млечни продукти, птици и риби и тук се консумират редовно, но в по-малки пропорции.

Месните продукти, са само добавка към завършен външен вид на ястието. Използват се за направата на сосове, за да бъдат по-ароматни. Рафинирана захар, брашно, масло и мазнини, които са различни от зехтина, се консумират много по-рядко. Средиземноморският тип хранене като диета, включва и умерена употреба на червено вино, бяло вино и просеко.

„Един от основните принципи е насладата от храната, както и уважението към храната и удоволствието от нея“, казва Ники Хеверлинг (мениджър на Медитераниян Foods Alliance).

Защо голяма част от готварските рецепти за френски, гръцки и италиански храни, имат толкова много месо и сирене в тях?

Средиземноморските храни се обосновават на традиционно консумиращите се съставки, намиращи се по протежението на Средиземно море. Районът е много голям и обширен и отделните части от него се свързват с почти едни и същи главни съставки и разнообразни помощни такива. Много от рецептите, ние обикновено свързваме със Средиземноморските страни, които не произтичат от Крайбрежните общности, а от региони далеч по на Север.

Днешната Средиземноморска диета се основава предимно на хранителните традиции, на гръцкия остров Крит, от около 50-те години на миналия век, тъй като по онова време, районът е страдал най-малко от хронични заболявания и е бил според статистиките, с най-висока продължителност на живот. Всъщност, знаем ли какво е било положението на остров Крит тогава? Дали няма да намерим, проравяйки историята, други данни, далеч по-различни от тези?

Дали няма да намерим из дълбоките архиви, че именно по онова време, жителите на остров Крит, са се хранили еднообразно, с много малко количество храна…? Дали това, което консумираме в момента, тези иновативни гурме предложения, имат нещо общо с храната през онези години? Играе ли роля надморската височина…например? Куп – куп въпроси, на които все още се търси отговор…

От къде да сме сигурни, че Медитеранското хранене е добро за нас? 

Преди известно време, Британският медицински журнал BMJ, публикува ексклузивен преглед на Средиземноморската диета. В него се установява, че Средиземнорската диета/ хранене е свързана с изключителни ползи за здравето, по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания, рак, болестта на Ауцхаймер и Паркинсон. По-скорошно проучване обаче, отбелязва връзката между Медитеранското хранене и рискът от диабет, както и по-ниско кръвно налягане.

Наистина ли трябва да се яде месо, само веднъж месечно? 

В Медитеранската диета, месото се прибавя към ежедневния порцион веднъж месечно, или на специални поводи… Дали е така…? Тук говорим за така наречената Средиземноморска диета, а не за същинското Средиземноморско хранене. „Диета“, е всичко, което консумираме без или, със умисъла да свалим килограми. „Диета“, означа режимът ни на хранене. Разделила съм „диета“ на две – това, което редовно и ежедневно консумираме и диета, която ни позволява да свалим някой друг килограм и да извлечем ползи за здравето си.

Много от здравните експерти, отричат това твърдение и ни съветват по време на диетата да не се отказваме напълно от месото. Това означава, че се консумира на по-малки порции, по-често. Диетата е пренаситена от различни плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури, както и пълнозърнести храни. Къде, ще остане място за големите порции месо, в така отрупаната чиния? „Това, което се опитваме да предадем на хората е, да не прекъсват нищо от нормалното си хранене и само да се наслаждават“, казва г-жа Хевърлинг (Олдуеис). „По-малки порции“, допълва тя.

Мога ли да науча нещо повече за Средиземноморското хранене и Средиземноморската диета?

Интернет пространството е пълно с информация. Вие сами трябва да решите, на кого да се доверите. Аз лично реших да се доверя на уебсайта на Oldways. The Mayo clinic, предлага полезна информация в резюме на плана за хранене.

Средиземноморската диета, има своя собствена хранителна пирамида. На сайта на Oldways, може да я намерите. На първия ред на пирамидата, по  възходящ, ежедневен, седмичен и месечен прием, са дадени следните продукти:

Ежедневен прием – нерафинирани зърнени продукти – пълнозърнести хлябове и паста, кафяв ориз и други. Плодове и зеленчуци, включително и зелени подправки. Зехтин – най-честата мазнина към храната. Млечни продукти.

Веднъж седмично – риба, птиче месо, маслини, бобови култури и ядки. Картофи, яйца и сладки изделия.

Веднъж месечно –червени меса.

Също веднъж дневно, може да се консумира и чаша вино.

Дали Медитеранската кухня, е полезна кухня? Всъщност, въпроса тук трябва да бъде – Колко разнообразни култури, съдържа Средиземно море?

Различните кухни в Средиземноморието, са се развили през последните хилядолетия. Настъпили са значителни регионални промени, още с въвеждането на New World Food, като се започне от ХVI век. Концепцията на Средиземноморската кухня, обаче е много по-скорошна и вероятно датира от 1950 год., когато Елизабет Дейвид, публикува книга за Средиземноморската храна. Самата Дейвид говори за Медитеранска храна или готвене.

Ето, защо ви разказвах толкова много за Средиземноморската диета, която е популяризирана през 1970 год. Понякога става смесване на двете понятия! Около 1975 год., повлияно от новия импулс за хранителни подобрения и диети, Американците откриват, така наречената Средиземноморска диета.

Надявам се, заедно да сме си задали въпросите и донякъде достигнали до отговорите, относно Медитеранската кухня и Средиземноморската диета!