Авто-Мото

Топ 10 на най-бързо ускоряващите автомобили от 0 до 100 км/ч

Най-бързо ускоряващите автомобили от 0 до 100 км/чБизнесът със суперспортни автомобили, чиято задача е да ускоряват бързо от 0 до 100 км/ч, е доста хлъзгав – и в буквален и преносен смисъл.

Въпреки че производители на автомобили като Porsche, Chevrolet и Lamborghini продават автомобили, които се изстрелват до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди, понякога просто не е толкова лесно, като да натиснеш педала до дупка. Става така, защото понякога колите имат повече мощност, отколкото гумите позволяват.

Представете си това: ако колата е в покой и водачът просто натисне газта, то най-вероятно колата ще завърти гуми на място, а в допълнение ще се вдигне и пушек. Или другата възможност е да се включи тракшън контролът, който ще забави малко двигателя и ще задейства спирачките, докато гумите спрат да се въртят на място. След това колата би тръгнала неуверено, докато получи нужното сцепление.

Съсобственикът на RUF Auto Centre в Далас Уейн Корли казва по този повод: „С тези коли всичко зависи от това да имаш достатъчно сцепление в даден ден, на дадена улица, на дадено място.”

Това означава, че е трудно за всеки, независимо дали е професионален шофьор или просто талантлив новак, да повтори дадените официални данни за ускорението на автомобил от 0 до 100 км/ч.

Мнозина купувачи обаче първо проверяват именно ускорението, преди да проверят много по-важни показатели, между които и цената.

Именно този тип купувачи трябва да бъдат много внимателни, когато следят най-важния за тях аспект от характеристиките на бъдещия им автомобил. Именно за тях бихме представители някоя от фаворитите в тази област.

Bugatti Veyron: 2.5 секунди

Колата е с четворно турбо, двигател W-16 (като два V-8s) и предоставя 1001 к.с. Съответно всичко това се отразява и в динамичните показатели – 2.5 секунди според официални данни. От началото на производството на автомобила в края на 2005 година всички екземпляри са били по поръчка. Цената в Щатите е $1.4 милиона

SSC Ultimate Aero TT: 2.8 секунди

От SSC Autos LLC твърдят, че техният модел Ultimate Aero TT, който няма нищо общо с Audi TT, ускорява от 0 до 60 мили в час за 2.8 секунди (да сме точни 2.78). Цената е $549 000. Директорът по продажбите на SSC Юнус Кан твърди, че колата се предлага само на едно място и това е Motorcars of Las Vegas. Автомобилът притежава V-8 с двойно турбо и умопомрачителната мощ от 1 183 к.с.

Saleen S7: 2.8 секунди

Saleen S7 е един от малкото автомобили в света с ускорение до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Съответно ускорението до 160 км/ч е 5.9 секунди. Безспорно стилът на американския спортист е невероятен, но не е за подценяване и V8 двигателят с двойно турбо, осигуряващ мощта на 750 коне. Каросерията е от леки, но много силни композитни материали. Цената също не е лесна за подминаване – $592 000.

RUF CTR3: 3.2 секунди

Съсобственикът на RUF Auto Centre в Далас Уейн Корли нарича ускорението на CTR3 консервативно. RUF (винаги се пише само с главни букви) идва от основателя Алоа Руф Старши. Компанията се занимава с тунинг на серийни автомобили Porsche, с което допълнително се подобряват характеристиките им. RUF създава и свои коли. Подобен е примерът с CTR 3, който все пак е заимствал малко от Porsche 911 GT3. Цената на автомобила е около $520 000.

Porsche 911 Turbo: 3.4 секунди

911 Turbo е един от малкото автомобили, чиито данни за ускорението от 0 до 100 км/ч с автоматична трансмисия са по-добри от тези с ръчна (с около 0.3 секунди). Това се дължи на известната трансмисия Tiptronic, която е автоматична, но предавките могат да бъдат сменяни и ръчно, без съединител. Двигателят е 3.6-литров, 6-цилиндров с двойно турбо, а мощността е 480 к.с. Предложената цена е $122 900.

Mercedes-Benz SLR 722 Edition: 3.5 секунди

SLR 722 Edition е подходящо за победител в известното състезание Миле Миля и представлява представителят на Mercedes-Benz с най-добро ускорение. Подобно на повечето производители в Европа, Mercedes-Benz предлага данни за упражнението от 0 до 100 км/ч, като резултат е впечатляващите 3.5 секунди. Цената обаче изобщо не е ниска – $482 750.

Ferrari 599 GTB Fiorano: 3.6 секунди

Говорителят на Ferrari Тоскан Бенет твърди, че италианците (както и колегите им от Щутгарт) представят данни за ускорението на 599 GTB Fiorano „на хартия”. По каталог автомобилът ускорява до 100 км/ч за 3.7 секунди. Бенет допълва, че времената, представени от Ferrari, са малко консервативни, тъй като от различни списания са постигали още по-добри времена. 599 GTB Fiorano притежава двигател V12 с мощност от 611 к.с. Цената за този атлет е $280 295.

Chevrolet Corvette Z06: 3.7 секунди

Z06 е най-бързата кола серийно производство на GM, създавана някога. Тя притежава огромен 7-литров V8 двигател с мощност от 505 к.с., докато стандартният Corvette е оборудван с двигател с обем от „само” 6 литра и мощност от 400 к.с. Изобилната употреба на метали като титан, алуминий и магнезий, както и въглеродни нишки и композитни материали, правят Z06 изключително лек, но много силен, имайки предвид огромния двигател. Цената е относително ниска: $70 000.

Lamborghini Gallardo Coupe: 3.9 секунди

Изключително ниското Lamborghini Gallardo Coupe има средноразположен V10 двигател с мощност от 520 к.с. От компанията твърдят, че ускорението до 100 км/ч е 3.95 сек. Gallardo е построен върху лека алуминиева база, покрита с блестящи пластмасови панели. Системата за задвижване на четирите колела е стандартна. Както и други модели на Lamborghini, Gallardo носи името на известен бик. Цената на „бика” е $178 550.

Dodge Viper SRT-10: 3.9 секунди

Новият Viper SRT10 влезе в производство в края на лятото. Той притежава огромен 8.4-литров V10 двигател с мощност от 600 к.с. От Dodge официално твърдят, че ускорението на автомобила от 0 до 100 м/ч е „под четири секунди”, но не поясняват точно колко. Цената за този расов автомобил още не е ясна, но се очаква да бъде около или над $90 000.