Авто-Мото

Видове авточасти и консумативи за автомобили

Видове авточастиВсеки автомобил, нов или стар има нужда от подмяна на някой части. Някой се сменят на определен пробег на автомобила, други при износване, трети при деформация или повреда, в зависимост от сезона, и т.н. Производителите на определена марка автомобил предлагат нужните консумативи и авточасти. На пазара обаче има голямо разнообразие от авточасти и консумативи, произведени в различни държави, и съответно, могат да бъдат намерени на различни цени.

Спирачки – сменят се при износване

Амортисьори – биват: Двойнодействащи маслени, Двутръбни газови, Монотръбни газови.

Карета – биват външни и вътрешни карета

Съединители – Фланцови съединители, Втулкови съединители, Зъбни съединители

Жила – жила за километраж, жила ръчна спирачка, жила газ, жила за стартер, жила съединител, жила преден капак, жило за вентилация, жила за стъкла, жила за акселератор и др.

Запалителни свещи – От запалителните свещи зависи лесното запалване на двигателя, работата му в режим на празен ход, ускорението и максималната скорост на автомобила. Затова не бива без основателна причина да сменяте типа запалителни свещи, препоръчван от завода-производител, които се характеризират с определено топлинно число. За двигателя се подбират такива запалителни свещи, които при всякакви условия достигат температурата си на самопочистване.

Филтри

  • въздушен филтър – на около 3000 км.
  • горивен филтър – 5000
  • маслен филтър, заедно с маслото – на 10 000 – 12 000км.

Ангренажен Ремък – Препоръчително е да се извърши едновременна подмяна на ремъка и всички ролки. Ангренажния ремък се поставя на ръка без да се използват инструменти. Ремъкът по никакъв начин не трябва да се насилва или усуква.

Гуми – Всесезонни, Зимни, Летни – подберете типа гума според сезона. Не забравяйте, че всесезонните гуми не са подходящи за зимата.

Акумулатори – Заводите производители им гарантират 2 – 2,5 г. живот при правилна експлоатация.

Моторните масла – Всесезонни масла, масла за бензинови двигатели, масла за дизелови двигатели
Добавки

Спирачни течности – Нормалният срок за експлоатация на всяка спирачна течност е от една до две години в зависимост от препоръките на производителя.

Вериги за сняг – При пътувания към спортните зимни центрове и курорти е задължително в автомобила да има вериги. Максималната скорост с вериги е ограничена на 50 км/ч. При монтажа веригите трябва да са максимално опънати, а това може да се постигне с допълнителен еластичен кръг снабден с куки.