Мода

Високи токчета – мода, любов и фетиш

Високи токчетаВисоките обувки са стилни, женствени, секси и визуално компенсират, ако дамата е по-ниска. Като прибавим към това, че са и са неизменна част от ревютата – токовете са онези бижута в женския гардероб, които никога няма да излязат от мода.

Всъщност модерните днес токчета далеч не са ново откритие. Още преди 3500 години в Древен Египет жените избирали обувки с платформи, на които се качвали за специални церемонии. След това в Гърция и Рим сандалите с платформи присъстват в живота на хората, за да се съди за по-високия им социален статус в обществото.

По-късно на тях започват да се качват дори господата. Например, френският крал Луи 14. (Кралят Слънце) избирал обувки с малък ток, задължително оцветен в червено, за да стане по-висок с 5 инча – един вид компенсиране на височината.

Днес сред майсторите на високите обувки пък се отличават вече покойните Alexander McQueen, Yves Saint Loran и разбира се гуруто – Christian Louboutin.

Но защо жените ги обожават, а мъжете въздишат по-тях? И къде дамите носят най-високи токчета?

Висок ток – високо самочувствие

Психолозите са категорични, че жените обожават високи обувки и изобщо не се притесняват как биха изглеждали в чуждите очи, стига да са нахлузили любимия си чифт.
„Качила се на 12 см, една висока жена се смята за по-настоятелна, по-уверена, по-богата, по-способна, по-успяла, по-независима и дори по-интелигентна от по-ниските й връснички,“ казва психологът Ема Кени.

„Това как ни възприемат останалите има изключително влияние и не изненада, че след време определя много от изборите ни. Британката е амбициозна и ако обувки на 15-сантиметров ток ще увеличат перспективите й за кариера, без значение дали е правилно, или не, тя ще ги обуе“, обяснява още той.

И мъжете ги обичат

Не да ги носят, разбира се! Не и истинските, стрейт мъже. Но наистина нещо в мозъка на господата се отключва, когато видят жена с високи токчета. Вероятно правят асоциация между онази от улицата с тази на модния подиум – висока, стройна, секси и много гореща.

От друга страна високата обувка визуално прави жената наистина много секси – удължава бедрото, подчертава всеки мускул, прави глезена тънък и секси.

А има и такива мъже, които съвсем открито заявяват, че високите токове са им фетиш. И не просто си падат по тях, но и гледката, докосването и дори целуването на обувки ги възбужда и може да ги докара до разтърсващ оргазъм. Нищо странно, но по-скоро различно.

Къде токчетата са по-високи?

Наскоро направено проучване показа, че британките носят най-високите токчета в Европа, като средната височина на тока на Острова е 8,3 см. И въпреки, че звезди като Виктория Бекъм и Черил Коул не слизат от „небостъргачите” си, истината е, че жените в Англия обичат високи обувки, но не и в ежедневието.

Малко известен факт за хората, които не са ходили в Лондон, например, е, че там през деня не можеш да зърнеш почти никоя жена да се разхожда на високи обувки. От една страна е неудобно, предвид това, че градът наистина е голям, а краката се уморяват бързо, и от друга – дрескодът в повечето случаи не го позволява.

„Ако е на високи токчета – или е петък вечер, или е известна, или е проститутка с неясен произход“, коментират британците.

На второ място са испанките, които средно се качват на токове с височина 8,1 см, трети са датчанките с 7,6 см, следвани от германките със своите 6,8 см. Топ 5 завършва с Франция, където дамите не се качат на повече от 6 см.