Витамини и минерали

Витамини от група В

витамин BВитамин В1 ( тиамин ) За енергия и тонус!

Водоразтворим витамин от широко значение за хората. Използван за лечение на заболявания на нервната система.

Витамин В1 осигурява „гориво” на тялото , като превръща кръвната захар в енергия. Той подпомага растежа и поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите, сърцето и подобрява умственото състояние. Играе важна роля като коензим в метаболизма на въглехидратите, протеините и в синтеза на нуклеиновите киселини. Регулира хранителния канал. Широко използван и прилаган като терапии целящи цялото укрепване на организма. Спортистите и хора които се занимават с усилена физическа дейност го използват за повишаване на енергията. Приемът му заедно с други хранителни вещества предотвратява развитие на катаракта.

При недостиг на тиамин в организма се нарушава провеждането на нервните импулси в централната нервна система.

От хранителните продукти най – богати на витамин 1 са хлябът и хлебните изделия, зърнени и бобови храни. Пшеничените трици са голям източник на витамин 1. От тях може да се приготви отвара, която действа успокояващо и енергизиращо.

Витамин В2 ( рибофлавин )

Жизненоважен за човешкия организъм, за нормалния енергиен метаболизъм и правилното протичане на клетъчните процеси. Той стимулира имунната система, поддържа здравето на кожата и прави косата по – лъскава. Подобрява паметта и забавя процесът на стареене. Дефицитът му в тялото причинява напукване на устните, появяват се афти по устната лигавица и възпаления на устната кухина.

Най – богатите храни на Витамин В2 са черен дроб, някои видове сирена ( Рокфор ), сушените билки, сусам, бадеми и други.

Предозирането с витамин В2 се случва много рядко и то под формата на инжектиране на витамин В2.

Витамин В3 ( ниацин )

Жизненоважен за човека, той понижава нивата на „лошия холестерол”, повишава „добрия” и регулира кръвната захар до нормалните и стойности.

Широко употребяван от хора които се занимават с фитнес и бодибилдинг, той повиша производството на мъжките полови хормони ( тестостерона ) и действа отслабващо като намаля апетита.

Важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

При повишен прием на витамин В3 се появява силно зачервяване и напукване на кожата.

Може да се снабдите с него от: риба, телешко месо, пуешки гърди, грах, гъби, фъстъци и други.

Витамин В4 (холин )

От първостепенно значение за паметта, доказано е, че той забавя болестта Алцхаймер и облекчава симптомите на болестта Паркинсон. Редовният му прием намаля тревожността, успокоява и подобрява състоянието при повечето нервни разстройства. Засилва мускулният растеж и осигурява нормалното подаване нервните влакна към мускулите. От много важно значение е приемът му от деца. Холинът играе роля и предотвратява вродени нервни дефекти ( спина бифида ).

Храни богати на витамин В4 са: яйца, месо, риба, червен и черен хайвер, сушени домати и други.

Витамин В5 Наричан още анти – стрес витамин!

Често наричан пантотенова киселина, той е жизнено необходим за развитието на много организми. От най – голямо значение в организма за разпределянето на мазнини и протеините. Наименованието му едва от гръцки език и в превод означава „ навсякъде”. Витамин В5 е много важен за поддържането на храносмилателния тракт. Приемът му засилва имунитета и подпомага организма да се справи с редица стресови състояния.

Пантотеновата киселина се използва още за облекчаване симптомите на артрит. Някои от благоприятните му свойства са върху кожата. Бързо заздравява раните, намаля възпаленията, оттичането и прави кожата мека и еластична. Няма опасност от предозиране с витамин В5, защото организмът има способност да изхвърля ненужните количества под формата на стомашни неразположения.

Храните от които може да се снабдите с него са: сирене, гъби , яйца, по мазните и тежки риби, сладки картофи, авокадо и други.

Витамин В12

От основно значение за образуването на червените кръвни клетки и нервните клетки. Протеините – необходими за растежа и възстановяването на клетките зависят от витамин В12 в организма. Ефективен и намалява болката при различни заболявания на нервната система. Това е единствения витамин от групата който не може да се извлече от всички хранителни и животински храни. Изключителен източник на В12 са дрождите, бактериите, водораслите и плесени. Известен под много имена ( кобамид, кобаламин, кобинамид и други. ), основният елемент който се съдържа в състава му е кобалт.

Широко използван и помага при бронхиална астма, анемия, артрит, множествена склероза, дерматит, умора, алкохолизъм и други.

Много добър източник на този витамин е говеждото месо, морските растения, миди, скариди и други. Като хранителна добавка може да го намерите под формата на цианокобаламин. Симптомите при недостиг в организма от витамин В12 са поява на пърхут, депресия, изтръпване на краката, пребледняване, умора, слаба сърдечна дейност и други.

Ако се предозира с витамин В12 могат да се появят кожни събери и сериозни алергични реакции.