Авто-Мото

За какво да гледаме по време на тест драйв

тест драйвРазбира се никой не купува, или поне не би трябвало да купува, автомобил, без да е направил поне едно пробно кръгче с него. Но дори и да излезем с колата на тест драйв, какво да гледаме освен дали завива, тръгва и спира?

1. Отделете достатъчно време да разгледате колата добре. Не правете едно бързо кръгче около сградата и да се върнете обратно. Обърнете внимание на всички детайли, дори най-дребните. Ако продавачът е с вас, питайте смело за всичко.

2. Заслушайте се в звуците, които издава колата по време на движение. Има ли тропания и дрънчане по ходовата част? Ауспухът ръмжи ли сякаш е пробит?

3. Спрете, но не гасете двигателя. Работи ли равномерно или постоянно мени оборотите?

4. Следете датчика за температурата. Ако стрелката не се закрепи на 90 градуса след десетина минути, вероятно има проблем с охладителната система.

5. Намерете празен паркинг или спокоен път и направете една-две по-резки маневри, за да проверите дали всичко по ходовата част е наред и дали воланът и кормилната уредба са изправни.

6. Помолете приятел да погледне ауспуха докато ускорявате. Нормално е да излезе малко черен или бял дим. Ако обаче количеството е голямо, или димът е със син отенък, е символ за належащ ремонт по двигателя.

7. Добре е да покарате поне още една или две коли от същата марка и модел, ако не сте имали досег с конкретния модел досега. Така ще си изградите представа дали избраните от вас автомобили са в добро общо състояние.