Ремонти

Защо е трудно да се намерят ВиК услуги в София на твърди цени?

ВиК услуги в София на твърди цениНуждаете се от професионална помощ, свързана с водопроводната инсталация в дома ви? Съвсем логично е да искате предварително да знаете колко ще ви струва цялата операция – работа + материали? Много сложно е обаче да получите точна информация относно финансовия разход, защото фирмите, предлагащи ВиК услуги в София формират своите цени, съобразно редица фактори, на които ще обърнем повече внимание в настоящия материал.

Кое формира крайната цена?

Когато говорим за ВиК услуги, е нужно да уточним, че в столицата предлагането им е най-голямо, поради по-голямото търсене в сравнение с всеки друг град на страната. Съответно цените на различните операции са различни при отделните компании. Бъдете уверени, че по-високите ставки са индикация за по-високо качество на услугите, затова не мислете за икономиите, а преди всичко за своето удовлетворение от крайния резултат.

Има значение също дали ще наемете частно лице, което се самоопределя като майстор водопроводчик или специализирана професионална компания. В първия случай ще ви предложат по-ниски цени, но и броят, и качеството на изпълнение на операциите ще бъдат на по-ниско ниво.

Ако влезете в сайта на фирма, предлагаща ВиК услуги в София и разгледате нейните цени, ще забележите, че повечето тарифи са обвързани с определени условия. Например, ако искате да ви бъде монтиран бойлер, пералня или съдомиялна машина, цената ще зависи от наличието на изводи за студена и евентуално топла вода. В случай че такива липсват и ще трябва да се изградят, се заплаща такса за всяка от операциите – изграждане наизвод и свързване на уреда.

Когато се касае за изграждане на ВиК инсталация в цената се включва всеки отвор, който екипът е направил. Изкъртването на стени и подове за извеждане и полагане на тръби и щрангове също се предлага на различни цени, в зависимост от основата, в която се копае. Отворите за водопровод и канал в тухла са най-евтини, но цената им също не е твърдо фиксирана. Тя зависи от диаметъра на тръбите – 60/60 или 120/120.

Много по-скъпо е да се направи отвор в бетонова основа, особено предвид ширината на отвора за канализационната тръба, която по правило е с по-голям диаметър от тази за пренос на студена / топла вода. При изграждане на нова водопроводна система с полагане на тръби и свързващи части, цената зависи от разстоянието между отделните водочерпещи прибори, както и от материала, от който са направени тръбите – чугун, PVC, метал, полипропилен и т.н.

Как да се подготвите финансово за операцията?

Ясно е, че колкото по-крупна и мащабна е операцията, толкова по-висока ще бъде крайната цена. Няма как обаче да изчислите сами колко ще ви таксува дадена фирма, защото предлаганите ВиК услуги в София са на цени, зависещи от твърде много фактори, някои от които дори не сме загатнали в настоящия материал.

Единственият начин да се подготвите финансово за професионалната услуга, свеждайки до минимум вероятността за допълнителни (необявени) такси, е да поискате оглед на място, с цел изготвяне на план за действие и ценова оферта. Повечето специализирани фирми предоставят безплатно тази услуга. Техен експерт ще посети дома ви на място, ще се запознае с условията, и на база снетите данни, фирмата ще ви изготви окончателна финансова оферта.