Взаимоотношения

Затвори устата на злобарката

злобаркаАко насреща ти стои злобна, дребна душица, която си проси публичното унижение, не пропускай да я поставиш на мястото й с няколко прости съвета.

Разбира се, на всеки му се случва да каже нещо неудачно, без да иска да накърни нечие достойнство, но има и такива личности, които съвсем умишлено правят всичко възможно, за да опетнят нечия репутация.

Ние обаче не те съветваме да подхождаш равнодушно към подобни хора, защото след като веднъж са се опитали да почернят живота ти, значи искат това да се случи рано или късно.

Атакувай директно!
Съвсем нормално е да се разстроиш, когато разбереш, че някой е казал нещо негативни за теб. Не реагирай обаче прибързано на подобни слухове. Остави си няколко минути, а дори и дни, за да премислиш ситуацията. Анализирай какво е предизвикало чуждото лошо отношение към теб и след това се ядосай както си трябва.

Приклещи човекът, който говори зад гърба ти, в ъгъла пред други хора и попитай на висок глас какви са мотивите му. Накарай го да се почувства неудобно от двуличието му и му кажи, че каквото и да си сторила, не заслужаваш подобно отношение, тъй като действията ти не са били умишлени. Бъди „благородна” като се извиниш съвсем лицемерно, но кажи, че не толерираш подобно отношение към теб, нито толкова низко падение като шушукане зад гърба си.

Извлечи позитивите
След като вече си поставила злобарката на мястото й, време е да се порадваш на победата. Излизането й от помещението ще накара всички да помълчат в знак на неудобство, но точно сега е моментът да блеснеш още повече в техните очи. Извини се за ситуацията, в която си ги поставила и просто помоли за разбиране. Със сигурност на всеки един му се е случвало да бъде жертва на интрига, така че със сигурност всеки ще те разбере. Приеми адмирациите към прямотата ти със сериозна физиономия, а не със самодоволна усмивка и просто отсечи, че така е редно.

Бъди готова за реванш
Сега е моментът да бъдеш подготвена за ответен удар. Може би нараненото достойнство на злобарката ще я подтикне да ти сплете друга интрига? С лека ръка й кажи „Не ме вълнуваш вече, всички знаят каква си. Аз включително се разочаровах от теб!” и то отново пред други хора. Срини репутацията й до основи и я наври в миша дупка с честност и откровеност. Само тези твои качества ще надделеят над нечии сплетни.