Обзавеждане

Зен стил в обзавеждането

Зен е съвкупност от дизайн, изкуство, философия, религия. Зародил се е в Китай. Развитието му е подтикнато от последователите на будизма, които се стремат чрез медитиране да получат просветление и да осъзнаят мъдростта.

В спалнята

Зен стил в спалнятаЗаложете на изчистените форми на леглото и шкафовете, използвайте естествени материали като дърво за изработката им. Семплите цветове можете да орнаментирате с аксесоари за декорация като вази с цветя, картини, малки възглавнички. Декорацията обаче не бива да е прекалена и да нарушава въведения хармоничен ред в спалнята.

Завесите не трябва да са тежки, а ефирни и леки. Използването на щори е подходящ вариант. Що се отнася до светлината, тя трябва да е мека и приятна, не особено силна, а леко матирана.

Най-важните акценти трябва да са върху леглото- то трябва да е просторно и меко, завивките му да са нежни и светли, от приятни на допир материи.

Зен стилът става все по-известен в съвременния забързан хай-тек живот. Къщите обзаведени в този стил създават приятна и спокойна атмосфера, която ви зарежда с нови сили за следващия ден на бързи обороти. Вие напълно можете да се отпуснете в такава среда и да релаксирате. Зен атмосферата предразполага съзнанието да ви да се концентрира върху важните и значими неща от живота, върху вашето собствено съществуване тук и сега, в настоящият момент от времето.

За да прочистите съзнанието си до такава степен, първо трябва да разчистите и живота около вас. Всички вещи, които не са ви от необходимост не би трябвало да имата повече място в дома и жовота ви. Всички предмети трябва да имат точно определено предназначение за вас. Тези неща, с които все пак не знаете дали искате да се разделите, оставете на място където няма да ви се пречкат пред погледа.

Всичко, което се намира по пода или по стените и е там без да има нужда от него или без присъствието му да означава нещо също трябва да бъде премахнато. Безмисленото претрупване трябва да се избягва. Същото се отнася и за цветовете- съсредоточете се върху багрите на природата- синьо, кафяво и зелено. Не създавайте силни контрасти с ярки цветове.

Организацията на мебелите трябва да е подходяща за лесното преминаване покрай тях. Мебелите трябва да са така разположени, че да можете лесно да стигате до всичко в къщи. Енергията в дома ви трябва да може свободно да циркулира през него, затова и мебелите не трябва да пречат.

Зен интериора няма списък с материали, от които мебелите трябва да бъдат изработени, нито с форми, в които те трябва да са издържани. Самата организация и подреждане трябва да са издържани в този стил, за да се постигне усещането за пълноценен живот.

Акцентите също са изчистени и семпли – стъклото, кристалът, водата, цветята са препоръчителните за използване материали и предмети. Красотата на зен дома е в семплото съчетание на малко на брой артикули и мебели.